Stenogramele Hayssam-Nastasiu au pus pe jar mai multe comisii parlamentare. Daca initial Radu Stroe, seful Comisiei SRI, s-a autosesizat in legatura cu evolutiile recente ale scandalului Hayssam, mai nou, si parlamentari ai Comisiei de aparare au de
Stenogramele Hayssam-Nastasiu au pus pe jar mai multe comisii parlamentare. Daca initial Radu Stroe, seful Comisiei SRI, s-a autosesizat in legatura cu evolutiile recente ale scandalului Hayssam, mai nou, si parlamentari ai Comisiei de aparare au decis sa discute pe aceasta tema in prima sedinta de lucru. Totodata pe fir a intrat si Comisia Hayssam, care a stabilit o intalnire cu conducerea SRI in 28 ianuarie. Radu Stroe, in plus, considera necesara desecretizarea tuturor convorbirilor lui Hayssam. Si Norica Nicolai, popusa pentru Justitie, dar refuzata de Traian Basescu imediat dupa aparitia stenogramelor Hayssam-Nastasiu, si-a manifestat nelamurirea fata de secretizarea mai multor documente, sugerand ca ar putea cere accesul la o documentatie mai vasta, in baza certificatului ORNISS pe care il detine. De altfel, Nicolai a precizat ca, in opinia ei, „domnul profesor' este chiar Traian Basescu.

Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat pentru „Gardianul“ ca este posibil sa existe ofiteri ai serviciilor care sa-i fi monitorizat declaratiile in mod „neoficial“, in contextul in care SRI a precizat miercuri, intr-un comu nicat, ca aceasta „nu este inclusa in vreun program operativ de urmarire“. Astfel, in luna septembrie, Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), acuzase SRI ca se ocupa cu spionarea PNL si in particular a senatorului Norica Nicolai. La acea data, Ciuvica se referise la doua adrese oficiale, semnate de seful Grupului de Evidenta, generalul Vasile Stanciu, destinate unuia dintre directorii SRI, care se refereau la unele afirmatii ale senatorului PNL. De asemenea, fost vicepresedinte al Comisiei de aparare din Senat, Norica Nicolai si-a manifestat nedumerirea cu privire la secretizarea documentelor din dosarul „Hayssam“, mai ales ca nu este exclus sa existe mai multe stenograme decat cele care au fost date publicitatii. De altfel, Norica Nicolai nu este singurul politician care considera ca pentru lamurirea acestui intreg caz ar trebui sa se mearga mai departe cu desecretizarea unor documente. In acest sens, seful Comisiei SRI, Radu Stroe, a cerut mai multor institutii precizari in legatura cu stenogramele Hayssam-Nastasiu, precizand ca am putea ajunge la desecretizarea tuturor convorbirilor purtate de catre Hayssam. De altfel, asa cum senatorul Nicolai a dat de inteles ca ar fi putut fi monitorizata neoficial de catre serviciile secrete, Radu Stroe a precizat la randul sau ca stie faptul ca Omar Hayssam nu a fost ascultat numai de SRI. „Eu nu ma pronunt acum daca a existat mandat sau nu a existat. Insa trebuie sa stim daca asa s-a intamplat“, a spus Stroe, care a mentionat ca inca asteapta implicarea sau precizari de la Parchet, dar si de la UM 0962, ba chiar considera ca ar trebui sa existe si implicarea CSAT. „Eu am mai spus ca CSAT poate sa ceara desecretizarea documentelor“, a mai precizat Stroe. Seful Comisiei SRI a mentionat ca prima reuniune a comisiei va avea loc dupa data de 25 ianuarie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.