Nelamurirea unui cititor cu privire la identificarea statuii lui "Mircea cel Mare" din fata Muzeului Militar National ne-a provocat o "enervare" in editia noastra de ieri, dar am pus mana pe telefon si am vrut sa vedem si ce au de spus cei vizati direct. Supravietuirea pe placuta a inscriptiei "Mircea cel Mare", denumirea impusa de comunisti domnitorului pe care istoria l-a pastrat ca "Mircea cel Batran", se dovedeste un detaliu neglijat de specialisti, dar nu uitat, dupa cum am aflat.

MOSTENIRE. Directorul Muzeului, col. dr Vasile Popa, a dorit sa ne asigure ca placuta de la statuia lui Mircea cel Batran este doar una dintre "mostenirile" perioadei in care a fost amenajat sediul actual al institutiei. "Din considerente ideologice s-au impus mai multe astfel de... mistificari, si ele vor intra intr-un flux de corectare care este in atentia specialistilor. Noi le facem vizitatorilor precizarile cu privire la astfel de erori, le oferim explicatiile necesare pentru a intelege", ne-a precizat colonelul Popa.

Potrivit legendei, ideologii si istoricii aserviti puterii comuniste au impus varianta de "Mircea cel Mare" pentru a evita oricare aluzie la varsta prim-secretarului Partidului Comunist Roman si sefului de stat Nicolae Ceausescu. (D.C.)