Nelamurirea unui cititor cu privire la identificarea statuii lui "Mircea cel Mare" din fata Muzeului Militar National ne-a provocat o "enervare" in editia noastra de ieri, dar am pus mana pe telefon si am vrut sa vedem si ce au de spus cei vizati dir

Nelamurirea unui cititor cu privire la identificarea statuii lui "Mircea cel Mare" din fata Muzeului Militar National ne-a provocat o "enervare" in editia noastra de ieri, dar am pus mana pe telefon si am vrut sa vedem si ce au de spus cei vizati direct. Supravietuirea pe placuta a inscriptiei "Mircea cel Mare", denumirea impusa de comunisti domnitorului pe care istoria l-a pastrat ca "Mircea cel Batran", se dovedeste un detaliu neglijat de specialisti, dar nu uitat, dupa cum am aflat.

MOSTENIRE. Directorul Muzeului, col. dr Vasile Popa, a dorit sa ne asigure ca placuta de la statuia lui Mircea cel Batran este doar una dintre "mostenirile" perioadei in care a fost amenajat sediul actual al institutiei. "Din considerente ideologice s-au impus mai multe astfel de... mistificari, si ele vor intra intr-un flux de corectare care este in atentia specialistilor. Noi le facem vizitatorilor precizarile cu privire la astfel de erori, le oferim explicatiile necesare pentru a intelege", ne-a precizat colonelul Popa.

Potrivit legendei, ideologii si istoricii aserviti puterii comuniste au impus varianta de "Mircea cel Mare" pentru a evita oricare aluzie la varsta prim-secretarului Partidului Comunist Roman si sefului de stat Nicolae Ceausescu. (D.C.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.