La 18 ani dupa caderea comunismului, Europa de Est mai este inca "bantuita" de fantoma "ciumei rosii". Unele tari si-au rezolvat in buna masura "conturile" cu trecutul, altele inca se "lupta" cu "decomunizarea". Pentru a verifica daca si in celelal

La 18 ani dupa caderea comunismului, Europa de Est mai este inca "bantuita" de fantoma "ciumei rosii". Unele tari si-au rezolvat in buna masura "conturile" cu trecutul, altele inca se "lupta" cu "decomunizarea". Pentru a verifica daca si in celelalte tari din fostul bloc comunist lustratia provoaca tot atatea "patimi" ca in Romania, am intervievat cativa cercetatori prezenti la un colocviu international organizat de "Institutul Revolutiei din Decembrie 1989".

In ultimii ani, in presa romaneasca si la dezbaterile "societatii civile" discutiile privind "deconspirarea" colaboratorilor Securitatii, deschiderea arhivelor serviciilor secrete si lustrarea fostilor demitari comunisti ocupa un loc mai important decat mersul economiei sau problemele sociale. Ce se intampla in celelalte tari...

CEHIA - IMPACAREA CU TRECUTUL. Domnul Miroslav Tejchman, cercetator la Institutul de Istorie al Academiei de Stiinte de la Praga ne-a relatat ca in tara sa "problema" arhivelor fostului regim comunist s-a rezolvat de mult, nefiind o tema de actualitate in ultimii ani: "Dosarele fostelor servicii secrete comuniste sunt practic deschise pentru toata lumea: jurnalisti, istorici, opinia publica. In ultimii ani au fost puse in circuit inclusiv materialele de siguranta nationala din perioada 1948-1989, care pana acum nu erau publice". Nici problema lustratiei nu mai naste "patimi" in societatea ceha, ne-a spus domnul Tejchman, deoarece s-a rezolvat la inceputul anilor '90: "Foarte multi demnitari comunisti sau ofiteri ai serviciilor speciale sunt disparuti din viata sociala. Anul trecut au fost niste demiteri in politie, pentru ca s-a constatat ca erau niste oameni care slujisera serviciilor represive. Insa putini la numar, nu mai mult de 20 in toata tara. Societatea mi se pare putin obosita, nu mai are dispozitie sa-si consume energiile cu problema anticomunismului. Timp de 20 de ani s-a vorbit despre razboiul cu comunistii. Dar la noi Partidul Comunist este si in prezent o parlamentara puternica, reprezentand a treia parte a legislativului, ca numar de mandate.

SLOVACIA - CONTROVERSE. Spre deosebire de Cehia, in Slovacia, discursul anticomunist este mai "alert", deoarece, dupa destramarea Cehoslovaciei, reformele democratice au stagnat, abia dupa integrarea in UE (2004) fiind revigorate. "In Slovacia a aparut legea lustratiei in 1992, cand a fost adoptata pentru toata Cehoslovacia, ne-a spus domnul Peter Kopecky, fost ambasador al Slovaciei in Romania. Dupa destramarea statului, in 1993, legea nu a fost abrogata in Slovacia, s-a preluat, aplicandu-se formal pana in 1997. Dar nu a fost decat o tendinta, in Cehia s-a procedat mult mai consecvent. La noi nu prea s-a 'lustrat>>. In Slovacia, comunismul s-a imbinat cu nationalismul, astfel ca fostii comunisti au devenit peste noapte nationalisti. Insemna ca legea lustratiei sa se aplice retroactiv si n-a mai existat sustinere pentru acest demers. Nimeni nu a fost impiedicat sa candideze la vreo functie publica. Abia cand afla presa ca un politician important se afla in registrul arhivelor incepea polemica lustrarii. Iar politicienii identificati drept colaboratori ai serviciilor secrete comuniste fie s-au retras din functiile publice benevol, fie partidul in care erau i-au retras din ochii lumii. Lustratia nu este prioritate, este destul de tarziu pentru aceasta masura, au trecut totusi 18 ani..."

POLONIA - DUBII ASUPRA DOCUMENTELOR. Dupa ce, in anii '90, polonezii au adoptat canteva legi prin care se interzicea accesul in functii publice a fostilor inalti demnitari comunisti si ofiteri ai serviciilor secrete, in anul 2006 "dosarul" a fost redeschis de regimul fratilor Lech si Jaroslaw Kaczynski (presedinte si respectiv premier). Despre dezbaterile actuale privind anticomunismul in Polonia ne-a vorbit doamna Alicja Sowinska, membra a Academiei de Stiinte de la Varsovia: "In Polonia, fost adoptata o lege a lustratiei in anul 1997, iar 'vinovatii>> au avut o perioada interdictie sa detina functii publice. Guvernul Kaczynski a redeschis dosarul lustratiei, deoarece se crede ca arhivele sunt incomplete sau au fost falsificate. Acest lucru a fost posibil, deoarece in 1989 comunistii nu au parasit total puterea, ramanand inca doi ani in Parlament alaturi de partidele democratice. In acest timp, serviciile secrete au 'curatat>> arhivele de documentele compromitatoare sau, dimpotriva, au 'fabricat>> dosare false unor personalitati din noua societate civila. Tocmai de aceea campania anticomunista a fratilor Kaczynski a fost controversata, deoarece sunt dubii aupra documentelor ce sunt scoase din arhivele fostelor servicii secrete".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.