Procurorii au inceput urmarirea penala a zece oameni de fotbal pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani.

Celebrul dosar al transferurilor internationale de fotbalisti romani a trans

Procurorii au inceput urmarirea penala a zece oameni de fotbal pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani.

Celebrul dosar al transferurilor internationale de fotbalisti romani a transformat zece personaje grele ale fotbalului, sefi de cluburi sau impresari, in invinuiti pentru comiterea infractiunilor de spalare de bani, de evaziune fiscala si de inselaciune.

Impresarii Gheorghe Popescu, Ioan si Victor Becali, patronul clubului Rapid Bucuresti, Gheorghe Copos, fostul director al Clubului Otelul Galati, Mihai Stoica, fostii presedinti ai Dinamo, Cristian Borcea si Mircea Stoenescu, presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, unul din actionarii clubului Dinamo, Gheorghe Netoiu, si avocatul Sica Puscoci au fost pusi sub invinuire de procurorii anticoruptie, dupa ani intregi de ancheta.

TRANSFERURILE. Cei zece sunt acuzati ca in perioada 1999-2005 ar fi inregistrat in contabilitatea cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid, Gloria Bistrita, Otelul Galati sume mult mai mici decat cele reale obtinute in cazul unor transferuri internationale. Si nu este vorba despre orice fel de transferuri, ci despre unele extrem de importante si de banoase ale fotbalistilor Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Iulian Arhire.

BANI DE OFF-SHORE. Metoda, desfasurata prin interpusi sau prin tranzactii ilegale, le-ar fi adus celor zece invinuiti peste 10 milioane de euro, bani ce ar fi trebuit sa ajunga in conturile cluburilor de fotbal, la bugetul de stat (peste 1,7 milioane de euro - venituri impozabile) si la Federatia Romana de Fotbal (aproximativ 600.000 de euro - procentaj din transferurile fotbalistilor). Ei ar fi fost depusi in schimb in conturile mai multor off-shore-uri din Insulele Virgine si din Olanda, sustin anchetatorii. Potrivit DNA, o parte din aceasta suma a fost ulterior folosita in interes pesonal de unii dintre invinuiti.

PROBE DE PESTE HOTARE. Pentru a putea incepe urmarirea penala, la data de 10 ianuarie, procurorii anticoruptie au fost nevoiti sa astepte raspunsurile date de 17 cluburi de fotbal din strainatate. Surse judiciare ne-au declarat ieri ca datele transmise din China, Coreea de Sud, Olanda, Spania sau Italia nu sunt decat o parte din cele cerute prin 23 de comisii rogatorii in mai multe tari din Europa si Asia. Printre probele invocate de DNA pentru dovedirea vinovatiei celor zece oameni de fotbal mai sunt si analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si de Garda Financiara. Potrivit anchetatorilor, toti acuzatii si-au aflat deja invinuirile in perioada 14-17 ianuarie. Acestia, dar si alti oameni de fotbal au fost chemati pe rand, la finele anului trecut, sa dea declaratii in fata procurorilor in mai multe dosare deschise pe tema coruptiei din fotbal.

Coopereaza"Probabil ca este o ancheta a celor de la DNA in ceea ce ma priveste. Stiu ca a inceput de un an si ca e legata de transferuri. Probabil ca acum au ajuns si la mine, e normal. Pana acum n-am fost audiat, n-am primit nici o instiintare in acest sens. Daca ma vor chema, ma voi duce la DNA. Le voi pune la dispozitie absolut tot ce imi vor cere. Nu am nimic de ascuns. Cei de la DNA stiu mai bine ce transferuri ancheteaza", a comentat Victor Becali. Fratelui sau, Ioan, aflat si el pe lista DNA, i s-a retras licenta de impresar in 2006, facandu-se vinovat, impreuna cu Gica Popescu, de evaziune fiscala la transferul lui Bratu de la Rapid la Galatasaray din 2003. Dupa ce Gazeta Sporturilor a dezvaluit afacerea, Gica Popescu a platit la Fisc datoria de 400.000 de dolari. Cu toate acestea, el a ramas in atentia procurorilor. Din lista de fotbalisti ale caror transferuri sunt dubioase, fratii Becali s-au mai ocupat de: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Lucian Sanmartean, Nicolae Mitea si Ionel Ganea.

Multe abtineri"Nu avem nici o problema din punctul asta de vedere. Nu suntem implicati", a declarat ieri George Copos, dupa conferinta in care a fost prezentat jucatorul sarb Ranko Despotovici. "Nu, nu am fost chemat. Aveti informatii gresite", a declarat la randul sau presedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, intrebat daca a fost chemat la DNA. Un alt oficial dinamovist pus sub urmarire, fostul presedinte al lui Dinamo, Mircea Stoenescu, si-a negat implicarea: "Momentan nu am nici o reactie pe acest subiect. Am inteles ca e vorba de niste transferuri cu care eu nu am nici o legatura". In schimb, presedintele gruparii Unirea Urziceni, Mihai Stoica, s-a abtinut: "Nu am nici o parere. Nu vreau sa comentez". Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a mentionat ca azi isi va spune punctul de vedere. "Am luat la cunostinta invinuirile aduse de DNA. Voi face precizari pe aceasta tema, dupa sedinta Adunarii Generale si a Consiliului Director al clubului", a spus el.

Nasu', optimistPresedintele FRF, Mircea Sandu, a salutat initiativa DNA prin care s-a inceput urmarirea penala impotriva a zece oameni din fotbalul romanesc. "DNA trebuie sa isi faca datoria. Se poate ca DNA sa fi gresit sau nu, vom vedea dupa finalizarea anchetelor. Sunt nume reprezentative pentru fotbalul romanesc si sper ca ei sa isi dovedeasca nevinovatia in fata instantelor", a declarat Nasu'. "Nu este un moment greu pentru fotbalul nostru, pentru ca au fost asemenea situatii in foarte multe tari. Este doar o situatie inedita pentru noi, dar trebuie sa ne obisnuim ca justitia isi face treaba", a completat presedintele FRF. "Sa lasam organele abilitate sa isi faca treaba, fara sa ne pozitionam noi fata de cele ce se intampla. Este o procedura care va scoate la iveala cine este vinovat si cine nu, pentru ca, pana la proba contrarie, toti cei pusi sub acuzare sunt nevinovati. åsta e fotbalul, o lume aparte in care sunt foarte multi bani", a spus si Octavian Belu, presedintele ANS.

Precedente in Italia, Germania, Belgia si Polonia In 2005, procurorii italieni aveau sa detoneze bomba in Peninsula. Dupa un an de filaj si interceptari, directorul executiv al lui Juventus, Luciano Moggi, a fost acuzat de trucarea mai multor partide. Mai multi "cavaleri ai fluierului" si conducatori de club au fost suspendati pe viata, in timp ce Juventus a fost retrogradata in Serie B. Alte echipe implicate in masluirea rezultatelor au fost mentinute in prima liga, dar au primit diferite sanctiuni sportive. Fiorentina a plecat in noul campionat cu un handicap de minus 15 puncte, Reggina si Milan cu minus 8, iar Lazio cu numai minus 3.

Tot in 2004, in Germania au fost arestate 25 de persoane, acestea fiind suspectate ca, la propunerea a doi frati croati, au organizat o adevarata mafie a pariurilor. Personajul central al scandalului a fost tanarul arbitru Robert Hoyzer, considerat la vremea respectiva o revelatie a arbitrajului german. Echipele Energie Cottbus, Dynamo Dresda, Kickers Offenbach si SC Padeborn au primit diferite sanctiuni dupa ce s-a probat ca unii dintre jucatorii lor au participat la diferite intelegeri, facute prin intermediul lui Hoyzer in cadrul unor meciuri care au avut loc in ligile a doua si a treia, precum si in Cupa Germaniei.

In Belgia, acelasi 2004 a adus in prim-plan un scandal de proportii, dupa ce s-a dovedit ca mai multi jucatori au trantit diferite partide aflandu-se sub influenta directa a mafiei chineze, care controla pariurile. Unul dintre principalii acuzati a fost romanul Marius Mitu, care, pe vremea cand evolua la Lierse, ar fi acceptat sume serioase de bani pentru a nu-si apara corect sansele.

In Polonia, inceputul lui 2007 a adus pedepse cu suspendare intre 3 si 7 ani pentru 17 persoane din fotbal dovedite ca au trucat numeroase meciuri in editia precedenta de campionat. Autoritatile polone au efectuat peste 60 de arestari, iar conducerea federatiei a fost suspendata de ministrul Sportului. (Dragos Stoica) - Ancheta / Mizeria fotbalului romanesc iese de sub pres


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.