A doua etapa a Eurovision Romania, cea a preselectiei, s-a incheiat miercuri seara, dupa mai bine de noua ore de deliberari ale juriului. Comisia a ascultat si notat cele 282 de piese inscrise, iar 24 dintre acestea vor merge mai departe, in semifin
A doua etapa a Eurovision Romania, cea a preselectiei, s-a incheiat miercuri seara, dupa mai bine de noua ore de deliberari ale juriului. Comisia a ascultat si notat cele 282 de piese inscrise, iar 24 dintre acestea vor merge mai departe, in semifinale. Dintre toate compozitiile, juriul a fost vadit impresionat de cele ale artistilor din Suedia.

Timp de noua ore, membrii juriului pentru preselectia Eurovision au trebuit sa asculte cele 282 de piese inscrise in concurs, mai multe decat anul trecut. Faptul ca de multe ori piesele erau atat de proaste ca-ti faceau rau fizic n-a mirat pe nimeni, dar adevarul este ca totusi juriul a avut de unde alege. Spre deosebire de anii trecuti, cand juriul califica piesele cu „da“ sau „nu“, la editia de anul acesta s-a introdus notarea de la 0 la 10, inclusiv acordarea de jumatate de punct. Aceasta reda mult mai fidel calitatea pieselor, iar departajarea se face, astfel, mult mai usor.

Noutatea din acest an a fost numarul mare de compozitii straine inscrise in concurs venite din tari ca Malta, Grecia, Suedia, Israel sau Slovenia. Si-n general, artistii straini stiau ce cauta in pr eselectie, desi nu putini sunt cei care sustin ca nu e in regula sa ne reprezinte tara un interpret din strainatate, in ciuda faptului ca acest lucru se practica de ani buni in tari mult mai bine cotate. Suedia a fost tara care a trimis doua piese si a trecut de preselectie cu amandoua, obtinand cele mai multe note maxime. Atat interpretarea, cat si compozitia in sine au aratat o maiestrie greu de regasit in alte piese prezente in concurs. Majoritatea pieselor care aspira la titulatura de reprezentant al Romaniei la Eurovision se inscriu in genul pop, dar n-au lipsit cele cu influente populare. Printre perdantii acestei etape se regasesc artisti consacrati, precum Proconsul, Dan Helciug, Mircea Romcescu, Animal X, Adrian Plesca (Artanu), Alina Sorescu, Maria Radu, Jasmine, Trupa Veche, care a avut in concurs doua piese, Annes, Madalina Manole, Parlament sau Gina Pop Band. Nici Natalia Barbu, care anul trecut a concurat in finala mare de la Helsinki, pentru Republica Moldova, nu a trecut de prima etapa de jurizare.


Patru piese se afla pe banca de rezerve
Organizatorii au decis sa puna pe lista de rezerve patru melodii, clasate imediat dupa primele 24. Acestea sunt „Brasil“ - m.: Cosmin Simionica, Tudor Ionescu, Anca Parghel; t.: Cosmin Simionica, Tudor Ionescu, Anca Parghel; i.: Tom Boxer feat. Anca Parghel & Fly Project; „La storia della pioggia“ - m.: Sandu Gorgos; t.: Adriana Filip; i.: Inesa; „Run Away“ - m.: Radu Bolsea, Sebastian Barac, Marcel Botezan; t.: Radu Bolsea, Sebastian Barac, Marcel Botezan; i.: Catalin Josan; „Vant de vara“ - m.: Dinca Zamfira Maria; t.: Dinca Zamfira Maria; i.: Monique.

La finalul orelor de deliberare, compozitorul Anton Suteu a apreciat etapa de preselectie drept o reusita: „A fost o selectie corecta, cred ca cele 24 de piese selectionate vor satisface gusturile publicului nostru.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.