MEDICINA MUNCII. Medicii de familie isi vor putea desfasura activitatea in cabinetele medicale din intreprinderi, conform unei hotarari adoptate de Guvern. Actul normativ modifica HG 355/2007 privind sanatatea lucratorilor. Potrivit acesteia, doar medicii specialisti in medicina muncii se puteau ocupa de sanatatea angajatilor. Insa aceasta prevedere era dificil de respectat din cauza numarului insuficient de specialisti in medicina muncii.

TEST. Compania de biotehnologie HairDX (SUA) a lansat un test destinat barbatilor care vor sa afle daca sunt predispusi la alopecie. "In fiecare an, tineri cu varste intre 20 si 35 de ani cheltuiesc milioane de dolari pe produse farmaceutice si alte tratamente scumpe impotriva calvitiei, desi unii dintre ei nu ar ajunge niciodata sa-si piarda parul. Testul nostru depisteaza predispozitia la alopecie prin analiza unei mostre de saliva", a precizat Andy Goren, reprezentant al companiei americane.

CALCIU. Suplimentele de calciu administrate femeilor la menopauza cresc riscul de infarct, atac vascular cerebral si deces subit, semnaleaza cercetatorii neozeelandezi in British Medical Journal. Suplimentele de calciu sunt deseori presrise femeilor la menopauza pentru a preveni osteoporoza, dar o doza mai mare de un gram pe zi afecteaza sanatatea vaselor, au constatat specialistii in urma unui studiu la care au participat 1.471 de femei.