Romania ocupa locul 5 in topul deficitelor comerciale. In regiunea central si est-europeana sintem cei mai expusi la scumpirea creditului.

Lituania, Letonia si Estonia. Acestea ar fi partenerele Romaniei intr-un top al vulnerabilitatii la riscul de credit. Cu mentiunea ca Romania este lider in aceasta privinta, potrivit datelor prezentate de grupul UniCredit la conferinta Euromoney de la Viena. Din acest punct de vedere, stam mai prost chiar si in comparatie cu Kazahstan. „Gradul de sensibilitate la credite este un parametru care ia in calcul raportul dintre deficitul extern si Produsul Intern Brut, pe de-o parte, si schimbarile de la nivelul costurilor creditarii, pe de alta parte", explica Debora Revoltella, economist-sef pentru Europa Centrala si de Est la UniCredit si Bank Austria. Romania este, de altfel, printre primele tari din Europa in ceea ce priveste deficitul comercial. Tara noastra a inregistrat, in primele zece luni ale anului trecut, un deficit comercial de 17,3 miliarde de euro, ocupind locul 5 in Uniunea Europeana, in urcare cu doua pozitii fata de intervalul similar din 2006, potrivit datelor publicate ieri de biroul european de statistica, Eurostat. Exporturile Romaniei au avansat cu 13%, la 24,3 miliarde de euro, de la 21,4 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2006, in timp ce importurile au crescut cu 27%, la 41,5 miliarde de euro, comparativ cu 32,6 miliarde de euro in intervalul similar din anul anterior.

Criza subprime de peste Ocean a afectat vizibil Romania. Mult mai evident decit a atins celelalte tari din regiune. Numai de la inceputul anului leul a pierdut aproape zece unitati, spre deosebire de zlotul polonez si forintul ungar, care au pierdut mai putin de trei unitati. Mai mult, coroana ceha a cistigat fata de euro. Si bursa de la Bucuresti a fost grav afectata si se pare ca urmeaza trendul dat de piata de capital din New York. „Sintem intr-adevar mai afectati decit tarile din regiune. Acest lucru se intimpla mai ales din cauza faptului ca investitorii ne privesc prin prisma deficitului extern imens. Sintem in acelasi pluton cu Lituania, Letonia si, poate, cu Bulgaria. Exista o teama in acest sens", explica analistul economic Liviu Voinea. Romania este lider absolut si in ceea ce priveste deprecierea monedei pe ansamblul anului 2007, releva analistii UniCredit. Aproape toate celelalte monede au avut o evolutie constanta, in timp ce leul a pierdut, din iunie pina in decembrie, mai mult de 15 procente. Toate aceste lucruri se intimpla in contextul in care expunerea Romaniei la riscurile internationale este cea mai semnificativa din regiune. Sectorul bancar este dependent in proportie de 26% de finantarile externe, in 2001. Prin comparatie, gradul de expunere al Croatiei este de 6%, in timp ce Ungaria si Cehia nu trec de 10%.

Vezi cum stau bursele din Europa pe www.cotidianul.ro/select