Ieri s-a incheiat campania de aderare initiala la fondurile de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II), care a demarat pe 17 septembrie 2007. Timp de patru luni, tinerii angajati cu vårsta påna in 35 de ani au putut opta pent
Ieri s-a incheiat campania de aderare initiala la fondurile de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II), care a demarat pe 17 septembrie 2007. Timp de patru luni, tinerii angajati cu vårsta påna in 35 de ani au putut opta pentru unul din cele 18 fonduri de pensii care activeaza pe piata romåneasca.

Pana la 1 ianuarie 2008, in sistem se inscrisesera 3,18 milioane de participanti, reprezentand 74% din totalul persoanelor eligibile, potrivit datelor transmise de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Alte aproximativ 700.000 de persoane care nu si-au exprimat optiunea pentru un fond anume vor fi repartizate aleatoriu. „Ultima validare a participantilor in sistem si centralizarea ultimelor rezultate - 25 ianuarie 2008 - vor marca inceperea procesului de repartizare aleatorie a persoanelor care nu si-au ales un fond de pensii administrat privat pana la data de 17 ianuarie 2008, cat si a celor invalidate de catre institutia de evidenta - Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS)“, informeaza un comunicat al CCSSP. Repartizarea ale atorie (prin intermediul calculatorului) a persoanelor care nu si-au definit optiunea pentru un fond de pensii obligatoriu se va face in termen de 30 de zile calendaristice de la incheierea procedurii de aderare initiala, respectiv la data de 25 februarie 2008. Potrivit legislatiei, criteriile care vor fi luate in calcul la repartizarea aleatorie vor fi varsta si genul persoanei. CNPAS va face repartizarea in functie de rezultatele inregistrate de fonduri (procentajul obtinut din totalul inscrierilor).

„La sfarsitul lunii aprilie, dupa definitivarea operatiunii de repartizare a participantilor la fondurile de pensii administrate privat, se va trece la o noua etapa, cea a colectarii primelor contributii in sistem“, precizeaza CSSPP. Potrivit legislatiei, in primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va trece in administrare privata, urmand ca in opt ani sa ajunga la 6%. Contributiile la sistemul de pensii obligatoriu administrat privat (Pilonul II) vor insuma 835 milioane de lei in acest an, reprezentand 0,19% din PIB, si vor ajunge la 1,8 miliarde de lei in 2010, respectiv 0,33% din PIB, potrivit estimarilor oficiale. In 2009, contributiile totale la pilonul II vor totaliza 1,2 miliarde de lei.

Sistemul este deja contestat de societatea civila


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.