"Cartea lui Pelikan nu marcheaza doar sfarsitul unui efort stiintific extraordinar, ci si pe acela al unei ere. Avem motive sa credem ca nu se va mai incerca niciodata ceva similar" - Washington Post Book World
Cel de-al cincilea volum (
"Cartea lui Pelikan nu marcheaza doar sfarsitul unui efort stiintific extraordinar, ci si pe acela al unei ere. Avem motive sa credem ca nu se va mai incerca niciodata ceva similar" - Washington Post Book World
Cel de-al cincilea volum (Doctrina crestina si cultura moderna (de la 1700); traducere si note de Mihai-Silviu Chirila) - si ultimul - al lucrarii lui Jaroslav Pelikan, "Traditia crestina. O istorie a dezvoltarii doctrinei" iese in aceasta saptamana de sub tipar la Polirom. Aceasta parte prezinta evolutia gandirii crestine in perioada care a urmat Reformei si adaptarea mesajului evanghelic la o cultura secularizata, in care acesta trebuie sa se confrunte cu indiferentismul si cu o veritabila "piata" a ideilor religioase. Rationalism, agnosticism si incredere nemasurata in capacitatea stiintei de a raspunde la orice intrebare, pe de o parte; pietism, misticism ce imbraca adesea forme excesive si o viziune apocaliptica, pe de alta parte - astfel ar putea fi descrise raporturile dintre cultura moderna si teologia crestina dupa 1700.
De altfel, fiecare dintre cele cinci volume este conceput ca o unitate de sine statatoare, ansamblul constituindu-se aproape intr-o scoala de gandire teologica. Preotul profesor Nicolai Buga apreciaza aceasta carte ca fiind "capodopera profesorului Pelikan, o lucrare de referinta in toata istoriografia Bisericii crestine". Seria "Traditiei crestine" nu este destinata exclusiv teologilor, ci tuturor celor interesati de istoria teologiei si a Europei crestine.
Jaroslav Pelikan (1923-2006) a fost teolog luteran convertit la ortodoxie in 1997. Sub ingrijirea sa a fost publicata, intre 1955 si 1971, lucrarea "Luther's Works", dedicata teologiei lui Martin Luther. A fost profesor emerit la Universitatea Yale, membru de onoare al Fundatiei Carnegie pentru Perfectionarea Invatamantului, presedinte al Academiei Americane de Arte si Stiinte, editor la "Encyclopaedia Britannica". In noiembrie 2004 i s-a decernat Premiul "John W. Kluge" pentru intreaga activitate in slujba Stiintelor Umaniste, acordat de Biblioteca Congresului SUA. In Romania, in afara "Traditiei crestine", i-au mai fost traduse lucrarile "Fecioara Maria de-a lungul secolelor" (1998) si "Iisus de-a lungul secolelor" (2000). (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.