Directia Nationala Anticoruptie a declansat urmarirea penala impotriva a zece dintre cele mai importante personaje ale fotbalului romanesc, impresari sau conducatori de cluburi, printre care fratii Ioan si Victor Becali, Gica Popescu, George Copos sa
Directia Nationala Anticoruptie a declansat urmarirea penala impotriva a zece dintre cele mai importante personaje ale fotbalului romanesc, impresari sau conducatori de cluburi, printre care fratii Ioan si Victor Becali, Gica Popescu, George Copos sau Cristi Borcea. Acestia sunt invinuiti ca ar fi ascuns sume importante de bani obtinute de pe urma transferurilor in strainatate ale unor fotbalisti ca Bratu, Contra sau Marica. Astfel, in urma unor "combinatii" ale celor implicati in transferurile incriminate, cluburile, pe care unii dintre ei le reprezentau, au fost prejudiciate cu aproximativ zece milioane de euro. De asemenea, procurorii DNA sustin ca bugetul de stat ar fi avut si el de suferit, prin diminuarea veniturilor impozabile, prejudiciul ridicandu-se la 1,7 milioane de euro. Totodata, Federatia Romana de Fotbal a fost lipsita de peste 600.000 de euro din aceeasi cauza.
Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala fata de zece oameni importanti din fotbalul romanesc, in legatura cu transferurile in strainatate ale mai multor fotbalisti. Astfel, potrivit unui comunicat remis ieri de DNA, procurorii au inceput, in 10 ianuarie, actiunea penala fata de impresarii Ioan si Victor Becali, Gheorghe Popescu, presedintii de cluburi George Copos, Cristian Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, precum si fata de Mihai Stoica, Gheorghe Netoiu si avocatul Sica Puscoci. Acestia sunt cercetati pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. "Din probele administrate pana in prezent de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat", se arata in comunicatul DNA. Anchetatorii sustin ca, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a unui numar de 12 fotbalisti. "Prin faptele respective, cele patru cluburi au fost prejudiciate cu peste zece milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor. De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si, implicit, prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro", precizeaza DNA. Totodata, conform anchetatorilor, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna Federatiei totalizand aproximativ 600.000 euro. "In perioada 14-17 ianuarie, invinuitii au luat la cunostinta infractiunile pentru care sunt cercetati, potrivit art.6 alin.3 din Codul de Procedura Penala", a conchis DNA.
Doi ani de ancheta
Directia Nationala Anticoruptie a inceput ancheta privind transferurile fotbalistilor romani in strainatate in urma cu doi ani. DNA a solicitat in mai 2006 autoritatilor judiciare din mai multe tari din Europa si Asia, relatii privind transferurile de jucatori de fotbal romani in perioada 1990-2006, pentru a fi verificat modul in care acestea s-au realizat.Cererea formulata de DNA a facut parte dintr-o ampla ancheta deschisa de catre procurorii anticoruptie. Anchetatorii au solicitat, in martie 2006, Politiei Romane, Parchetului instantei supreme si altor institutii, sa le remita dosarele pe care le-au constituit ca urmare a unor sesizari privind tranzactii neinregistrate in contabilitatea cluburilor de fotbal, in legatura cu transferurile de jucatori. Totul a inceput cu transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray, care dateaza din septembrie 2003. Turcii au platit atunci 1,75 de milioane de dolari pentru jucator, iar banii au fost incasati de Gica Popescu, insa fostul international nu avea la acea data licenta de impresar. Din aceasta suma doar 630 de mii de dolari au ajuns la Rapid, restul ramanand la Popescu si la firma fratilor Ioan si Victor Becali. In urma scandalului, Gica Popescu a fost nevoit sa plateasca la fisc echivalentul sumei de 400 de mii de dolari, iar lui Ioan Becali i-a fost retrasa licenta de impresar. Nici transferul lui Adrian Mutu nu a scapat de cercetari. In anul 2000 atacantul a plecat de la Dinamo la Inter, iar coducerea din clubului din Stefan cel Mare a anuntat ca tranzactia s-a facut pentru 2,1 milioane de euro, in timp ce presa din Italia a avansat suma de 6 milioane de euro. Intre timp, lista procurorilor anticoruptie s-a extins, atat in ceea ce priveste numarul de transferuri "cu probleme", cat si numarul persoanelor implicate in efectuarea tranzactiilor. Astfel, s-a ajuns la pornirea actiunii penale impotriva celor zece oameni de fotbal prezentati mai sus, cu privire la realizarea a 12 transferuri dubioase.
Transferuri dubioase
Jucator/Echipe Suma oficiala Suma neoficiala Anul transferului
Adrian Mihalcea/ 1.000.000 $ 1.500.000 $ 2002
(Dinamo - Genoa)
Florin Cernat/ 1.000.000 $ 3.000.000 $ 2001
(Dinamo - Dinamo Kiev)
Cosmin Contra/ 600.000 $ 1.800.000 $ 1999
(Dinamo - Alaves)
Ionel Ganea/ 600.000 $ 2.600.000 $ 1999
(Gloria - VfB Stuttgart)
Lucian Sanmartean/ 600.000 $ 900.000 $ 2003
(Gloria - Panathinaikos)
Florin Bratu/ 1.750.000 $ 2.750.000 $ 2004
(Rapid - Galatasaray)
Iulian Arhire/ 200.000 $ 700.000 $
(Otelul Galati-Poohang Steelers)
Ceilalti cinci jucatori ale caror transferuri sunt anchetate sunt Paul Codrea, Bogdan Mara, Dan Alexa, Nicolae Mitea si Cristian Dulca.
Pe lista de asteptare
De asemenea, potrivit Realitatea TV, DNA ar mai putea deschide dosare de urmarire penala si cu privire la alte transferuri care sunt cercetate si in urma carora sefii de cluburi si impresarii ar fi obtinut comisioane substantiale.
Jucator/Echipe Suma oficiala Suma neoficiala Anul transferului
Ciprian Marica/ 2.600.000 $ 7.800.000 $ 2004
(Dinamo - Sahtior)
Ianis Zicu/ 800.000 $ 2.500.000 $ 2004
(Dinamo - Inter Milano)
Flavius Stoican/ 600.000 $ 2.500.000 $ 2004
(Dinamo - Sahtior)
Claudiu Niculescu/ 1.200.000 $ 2.400.000 $ 2003
(Dinamo - Genoa)
Marius Niculae/ 3.000.000 $ 7.000.000 $ 2001
(Dinamo - Sporting)
Liviu Ciobotariu/ 600.000 $ 1.200.000 $ 2000
(Dinamo - Standard Liege)
Adrian Mutu/ 2.100.000 $ 7.800.000 $ 2000
(Dinamo - Inter Milano)
Adrian Iencsi/ 100.000 $ 1.000.000 $ 2004
(Rapid - Spartak Moscova)
Tibi Ghioane/ 250.000 $ 2.500.000 $ 2001
(Tractorul Brasov - Dinamo Kiev)
Mircea Stoenescu, fost presedinte Dinamo
Nu am nici o legatura
Mircea Stoenescu a spus ca nu are legatura cu transferurile despre care se vorbeste: "Momentan nu am nici o reactie pe acest subiect. Am inteles ca e vorba de niste transferuri cu care eu nu am nici o legatura".
Gheorghe Popescu, fost impresar
Nu cunosc invinuirile
"Deocamdata nu am luat la cunostinta care sunt invinuirile DNA si, din moment ce nu stiu despre ce e vorba, mi-e greu sa fac comentarii pe aceasta tema. Impreuna cu avocatul meu vom lua la cunostinta care sunt invinuirile si apoi imi voi preciza punctul de vedere".
Gigi Becali, finantator Steaua
Au platit impozit
"Am aceeasi grija ca si Giovanni si Victor, pentru ca sunt verii mei. Am acte, stiu tot. Au facut transferuri, au luat comisioane legale, pentru care au platit impozit. Da, vorbesc de cele de pe lista DNA. Aici vor sa faca o ancheta comunista". Gigi a afirmat ca Ioan Becali doar a propus presedintilor ofertele de transfer. "Mutu, doua milioane sa zicem. Giovanni zice: mai vreau si eu doua milioane, a luat banii pe firma, legal. La Bratu e altceva, acolo, intr-adevar, se poate vorbi de o evaziune fiscala. De restul cazurilor nu pot sa vorbesc pentru ca nu stiu, eu vorbesc doar despre cazul verilor mei", a mai spus oficialul stelist. Totodata, patronul Stelei a declarat ca, daca era el in locul verilor sai, se ducea la DNA ca sa se distreze. "Mi-ar fi convenit sa fiu pus in situatia lui Giovanni, ca e distractie. Daca vor fi oameni care vor face puscarie in acest caz? E posibil, nu stiu celelalte dosare, eu stiu ce are Giovanni, care se distreaza cu ei pe la DNA. O sa-i fac contract de comision, o sa-i dau comision doua milioane, asa, de pamplezir, ca vreau eu. Si o sa plateaca impozite. Pai imi spune mie DNA ce sa fac cu banii mei, cu firma mea?", a incheiat Becali.
Mircea Sandu, presedinte FRF
DNA trebuie sa isi faca datoria
Presedintele Federatiei Romane de Fotbal a salutat ieri initiativa DNA de a incepe urmarirea penala impotriva celor zece oameni din fotbalul romanesc si si-a exprimat speranta ca acestia isi vor dovedi nevinovatia in instanta. "Este foarte bine, DNA trebuie sa isi faca datoria. Se poate ca DNA sa fi gresit sau nu. Vom vedea dupa finalizarea anchetelor. Sunt nume reprezentative pentru fotbalul romanesc si sper ca ei sa isi dovedeasca nevinovatia in fata instantelor", a declarat presedintele FRF. Mircea Sandu a fost de parere ca fotbalul romanesc nu trece printr-un moment dificil si a subliniat ca oamenii de fotbal anchetati nu trebuie sa-si faca griji pentru aceasta situatie. "Nu este un moment greu pentru fotbalul nostru pentru ca au fost asemenea situatii in foarte multe tari. Este doar o situatie inedita pentru noi, dar trebuie sa ne obisnuim ca justitia sa-si faca treaba", a completat Mircea Sandu.
George Copos, actionar majoritar Rapid
"O prostie!"
Actionarul majoritar al FC Rapid Bucuresti, George Copos, aflat printre invinuiti in acest dosar, a declarat ieri ca nu are nici o problema in legatura cu decizia DNA de a incepe urmarirea penala fata de cele zece persoane in acest caz si ca ancheta este o prostie. "Nu avem nici o problema din punctul asta de vedere. Este o prostie. Nu suntem implicati", a spus Copos.
Cristi Borcea, presedinte executiv al clubului Dinamo
Nu am fost chemat!
Borcea a negat ca ar fi fost chemat la DNA in legatura cu transferurile de jucatori. "Nu, nu am fost chemat. Aveti informatii gresite".
Victor Becali, impresar
"Nu am nimic de ascuns"
Impresarul Victor Becali nu s-a declarat insa deloc surprins de actiunea procurorilor, spunand ca era normal sa se ajunga si la el. "Probabil ca este o ancheta a celor de la DNA in ceea ce ma priveste. Stiu ca este mai mare in fotbalul romanesc, parca de un an, legata de transferuri, si probabil ca acum au ajuns si la mine, e normal. Pana acum n-am fost audiat, n-am primit nici o instiintare in acest sens. Daca ma vor chema, bineinteles ca ma voi duce la DNA", a spus Victor Becali. Totodata, acesta a sustinut ca va pune la dispozitia DNA tot ceea ce i se va cere. "Nu stiu, de unde sa stiu daca eu n-am dat deocamdata nici o declaratie. Cei de la DNA stiu mai bine ce transferuri ancheteaza. Eu nu am nici o teama. Voi pune la dispozitia DNA absolut tot ce imi vor cere. Nu am nimic de ascuns", a mai afirmat Victor Becali.
Mihai Stoica, presedinte Unirea Urziceni
Nu comentez
Presedintele gruparii Unirea Urziceni si fost manager al clubului Steaua, Mihai Stoica, a preferat sa nu comenteze deocamdata pe marginea acestui subiect. "Nu am nici o parere. Oficial ma abtin de la comentarii, pentru ca justitia va demonstra daca sunt vinovat sau nu", a spus Stoica, citat de Mediafax.
Jean Padureanu, presedinte Gloria Bistrita
Vineri fac precizari
Jean Padureanu care a mentionat insa ca isi va spune punctul de vedere astazi, dupa ce va intruni consiliul director al clubului. "Am luat la cunostinta invinuirile aduse de DNA. Vineri (astazi - n.r.) voi face precizari pe aceasta tema, dupa sedinta Adunarii Generale si a Consiliului Director al clubului", a spus presedintele Gloriei Bistrita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.