Marea Neagra a incetat sa mai fie o mare libera in 1936, cand Rusia sovietica si Turcia au impus Tratatul de la Montreux - care a transformat Pontul Euxin inca o data intr-un condominium ruso-turc. Marea Neagra nu este un lac rusesc - este un lac rus
Marea Neagra a incetat sa mai fie o mare libera in 1936, cand Rusia sovietica si Turcia au impus Tratatul de la Montreux - care a transformat Pontul Euxin inca o data intr-un condominium ruso-turc. Marea Neagra nu este un lac rusesc - este un lac ruso-turc.
Dupa 2004 si 2007 - intrarea Romaniei si Bulgariei in NATO, apoi in Uniunea Europeana - occidentul a revenit la Marea Neagra. Interesele de aici sunt structurate pe mai multe planuri: de la controlul rutelor si resurselor energetice pana la transformarea Marii Negre intr-o poarta pentru deschiderea Asiei Centrale. Intre timp Romania primeste o a doua gura de oxigen occidental. Istoria se repeta: Romania are in fata o perioada de stabilitate si securitate si incearca sa se modernizeze.
Un actor geopolitic la Marea Neagra este cel care este capabil sa isi protejeze interesele si sa isi realizeze proiectele in regiune. In acest moment Romania nu a depasit statutul de tara riverana a Marii Negre. Modernizarea cu strigaturi de la Bucuresti constituie un motiv principal al acestei incapacitati. O alta incapacitate este legata de lipsa unei reale forte institutionale romanesti la Bruxelles. Pe langa toate acestea, diversele provocari instrumentalizate de neprietenii Romaniei nu fac decat sa puna cireasa pe tort. In plus, proiectul occidental nu este acceptat chiar cu bucurie peste tot: Bulgaria joaca la doua capete, alegand varianta rusa a rutelor energetice la Marea Neagra.
Cele mai agresive atacuri vin insa de la Est. Comunismul inradacinat mult prea adanc in Basarabia abia a inceput sa arate ce poate. Scandalurile instrumentalizate periodic de filialele FSB, SVR si GRU de la Chisinau sunt destinate sa demonstreze Uniunii Europene ca Romania nu poate gestiona granita estica a blocului comunitar. Ultima acuzatie sustine ca la Ministerul Justitiei de la Bucuresti redobandirea cetateniei romane este manjita de acte de coruptie. Fara indoiala vor urma dezvaluiri manipulate de presa. Problemele se pot rezolva simplu: vize pe perioada lunga si procedura rapida de redobandire a cetateniei romane. Amenintarea comunista de la Chisinau va fi redusa la tacere in cateva luni de zile.
In schimb celelalte riscuri care ameninta pozitia Romaniei la Marea Neagra sunt mai greu de tratat. Mai ales lipsa unei modernizari reale. Timpul se scurge repede si riscam sa il pierdem intr-un mod de neiertat tocmai acum, la a doua venire a Occidentului la Marea Neagra. Urmatorul ciclu istoric s-ar putea sa ne aduca pe cap de la rasarit un imperiu mult mai aprig - iar Romania sa nu fie capabila sa reziste. In plus, desi se vorbeste foarte mult despre implicarea Uniunii Europene la Marea Neagra, programele NATO pentru regiune sunt prea putin cunoscute. Poate summit-ul NATO de la Bucuresti va anunta o implicare mai mare a Aliantei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.