Proaspat eliberat din arestul IPJ Brasov, politistul Cristian Cioaca, inculpat de DIICOT intr-un dosar de violare a secretului corespondentei electronice a sotiei sale Elodia Ghinescu, se va intoarce sa lucreze in Politie. Asta in ciuda faptului ca,
Proaspat eliberat din arestul IPJ Brasov, politistul Cristian Cioaca, inculpat de DIICOT intr-un dosar de violare a secretului corespondentei electronice a sotiei sale Elodia Ghinescu, se va intoarce sa lucreze in Politie. Asta in ciuda faptului ca, impotriva sa, Parchetul a pus in miscare actiunea penala, ceea ce, din punct de vedere cel putin moral, ar fi trebuit sa conduca la suspendarea sa din functie pana la definitivarea cercetarilor si emiterea unei hotarari definitive si irevocabile. Numai ca, avand in vedere legislatia excesiv de stufoasa in domeniu, si faptul ca normele in materie au fost modificate in cateva randuri, in forma actuala, legea nu mai impune suspendarea politistului decat in cazul in care ar fi fost arestat preventiv. Astazi, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie urmeaza sa judece recursul DIICOT impotriva solutiei Curtii de Apel Brasov, de nearestare a politistului Cristian Cioaca pentru violarea secretului corespondentei.

Cristian Cioaca este tot politist. Asta dupa ce coducerea IPJ Brasov a decis, ieri, dupa punerea in libertate a acestuia de catre judecatorii Curtii de Apel Br asov, ca, in conformitate cu ordonanta DIICOT, din data de 15 ianuarie 2008, in dosarul nr. 98D/P/2007, privind pe Cioaca Cristian, de punere in miscare a actiunii penale, si avand in vedere dispozitiile Legii 360/2002, privind Statutul politistului, art.65, al. 2, 4, incepand cu data respectivei ordonante, inspectorul principal Cioaca Cristian este pus la dispozitia IPJ Brasov. Politistul va indeplini numai sarcinile si atributiile de serviciu, stabilite in scris de seful unitatii de politie si va beneficia de drepturile banesti corespunzatoare gradului profesional pe care-l are, la nivelul de baza, precum si de celelalte drepturi prevazute in Legea 360/2002, pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Modificarea modificarii Statutului politistului
Statutul politistului, norma legala de care a facut, ieri, uz conducerea politiei brasovene, a luat fiinta in anul 2002, prin Legea 360.Potrivit articolului 65, la aliniatul 2, legea prevedea, la vremea respectiva, ca „pe timpul urmaririi penale si judecarii politistul este pus la dispozitie. Politistul pus la dispozitie indeplineste numai acele sarcini si atributii de serviciu stabilite, in scris, de seful unitatii de politie si beneficiaza de drepturile banesti corespunzatoare gradului profesional pe care il are, la nivelul de baza, si de celelalte drepturi prevazute in prezenta lege“. La articolul 3, forma initiala a legii prevedea ca „pe perioada arestarii preventive, politistul este suspendat din functie. Pe timpul suspendarii, politistul nu beneficiaza de nici un drept dintre cele prevazute de prezenta lege“.

La data de 10 martie 2004, Statutul politistului a fost modificat prin Legea 101/2004 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 89/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 360/2002, in sensul ca, la articolul 8, aliniatul 3, se prevedea ca „in cazul in care s-a pus in miscare actiunea penala si pe durata judecarii pana la pronuntarea unei hotarari definitive, precum si pe durata arestarii, politistul este suspendat din functie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.