Costurile finantarii sunt mai reduse, dar procedura este foarte complexaNoua directiva adoptata miercuri in Parlamentul European promite externalizarea pietei nationale de credit pentru consumatori si protectia acestora prin posibilitatea informarii
Costurile finantarii sunt mai reduse, dar procedura este foarte complexaNoua directiva adoptata miercuri in Parlamentul European promite externalizarea pietei nationale de credit pentru consumatori si protectia acestora prin posibilitatea informarii corecte asupra ofertelor bancilor.
Pentru banci si alte institutii financiare, directiva ar trebui sa faciliteze imprumuturile in alte tari ale Uniunii, insa trebuie avut in vedere si reversul medaliei. Bancile vor fi nevoite sa scada dobanzile si alte costuri aferente creditarii, cunoscut fiind faptul ca ofertele de finantare din tarile vecine au costuri mult mai scazute decat cele din tara noastra. De asemenea, trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea si diversificarea produselor si serviciilor, sporirea profesionalismului angajatilor si transparenta activitatii, masuri ce vor duce la majorarea costurilor totale ale institutiilor de credit.
Consumatorii, la randul lor, vor putea alege, in deplina cunostinta de cauza, cum sa aiba acces la produse bancare ce nu sunt disponibile in propria lor tara si cum sa obtina cele mai mari avantaje din astfel de imprumuturi. Directiva urmareste totodata evitarea indatorarii excesive si asigurarea unui nivel inalt de protectie a consumatorilor. Ca rezultanta a noilor facilitati, solicitantii de credite vor trece printr-o procedura complexa de verificare a eligibilitatii.
Concret, noua directiva vizeaza armonizarea contractelor de credit pentru consumatori in cateva domenii - cum ar fi publicitatea si informatiile furnizate consumatorilor inainte de semnarea contractelor si, in momentul incheierii lor, calculele privind costul total al imprumuturilor, dreptul la anulare si dreptul de a se achita imprumutul total.Creditul de consum trece granita, nu si ipotecarulNoua legislatie va permite consumatorilor sa solicite imprumuturi intre 200 si 75.000 euro, atat timp cat este un credit de consum si presupune perceperea unei dobanzi.
Nu sunt acoperite de noua directiva creditele ipotecare destinate achizitionarii de terenuri sau de bunuri imobiliare, statutul acestora va fi reglementat intr-o viitoare directiva.Cardurile de credit - singurele produse bancare externalizateCardurile de credit emise de bancile din Romania care sunt prevazute cu posibilitatea utilizarii internationale prin plati la comerciant si eliberare de numerar la ATM sau la ghiseele bancilor acceptante circula de cativa ani buni pe pietele internationale. Costurile cu astfel de carduri pot fi mai ridicate decat costurile aferente produsului standard, in functie de banca emitenta, aceasta deoarece presupune cateva operatiuni specifice. Astfel, comisionul de tranzactionare la comerciant in tara este in medie de 1,5% din valoarea tranzactiei, iar in cazul tranzactionarii internationale comisionul mediu este de 2% si poate ajunge chiar pana la 3% din valoarea tranzactiei.
Comisionul mediu de eliberare numerar la ghiseul unei banci sau la ATM in tara este in jur de 1%, pentru eliberarea de numerar in afara granitelor acesta poate creste cu 0,5%.
Daca este pierdut cardul si posesorul se afla in afara granitelor insa solicita eliberarea unui nou card in regim de urgenta, va achita in medie 100 euro, dar sunt banci care percep o taxa minima de 10 euro. Eliberarea de numerar in regim de urgenta in afara tarii este mai scumpa in medie cu 1,5% fata de comisionul perceput in regim intern.
Limita maxima pentru eliberarea de numerar pe zi este insa mai relaxata pentru folosirea la extern, poate ajunge pana la 2.500 euro, spre deosebire de 2.000 euro plafonul maxim la intern.Bancile din Romania sunt prudente in acordarea de credite cetatenilor strainiIn prezent, cateva banci din Romania acorda credite cetatenilor straini rezidenti si chiar mai putine cetatenilor straini nerezidenti. Veniturile care se iau in considerare sunt acelea provenite din salarii si pensii, in proportie de 80% pana la 100%.
Aceasta atitudine se justifica prin neputinta acestora de a verifica eligibilitatea solicitantilor in alte baze de date decat cele apartinand sistemului bancar romanesc.Consumatorii vor cunoaste atat aspectele pozitive, cat si pe cele negative ale ofertelor de creditare evitand dezinformarea. Datorita inaspririi concurentei intre banci, solicitantii vor avea numai de castigat, beneficiind de dobanzi si comisioane mult reduse


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.