MIZE SI CRIZE ROMaNESTI
Persistenta presedintelui Romaniei in a relegitima veridicitatea mapei profesionale a Noricai Nicolai - dupa ce filele lipsa s-au gasit si au dovedit ca mandatul de arestare a unui nevinovat nu a fost pus niciodata in executie - ridica o singura mare intrebare de ordin metodologic: de ce Traian Basescu condamna comunismul ca regim criminal si abuziv, dar utilizeaza in lupta politica a anului 2008 dosare de cadre intocmite inainte de 1989, de institutii represive ale statului comunist roman? Comportamentul de tip "Dr Jekyll si Mr Hyde" probat de seful statului este cel mai ingrijorator semnal de alarma si avertisment pe care il primesc societatea civila din Romania, loialii presedintelui si mai cu seama inamicii acestuia in pragul alegerilor locale si legislative din acest an.

Semnalul de alarma dat societatii civile. Recursul la dosare de cadre (comandate, colportate, masluite, completate, dar mai ales descompletate) ca argument in disputele politice democratice reprezinta un afront nepermis fata de eforturile de 18 ani ale societatii civile de a considera regimul comunist din Romania drept profund abuziv si nul din punct de vedere juridic. Faimoasa Comisie prezidentiala de la Cotroceni, de analiza a crimelor si abuzurilor comunismului romanesc, care i-a livat presedintelui argumentele irefutabile ale ilegalitatilor comise de aparatul comunist, are drept obiectiv major tocmai anihilarea efectelor juridice ale mecanismelor represive comuniste. Spre binele societatii romanesti de astazi. Cum va explica presedintele Romaniei domnului Tismaneanu ca un dosar de cadre, referitor la indiferent ce persoana, intocmit pe vremea odiosului e o scula potrivita democratic pentru a pune in aplicare condamnarea comunismului si a efectelor sale postdecembriste? Sau, in egala responsabilitate, cum va mai convinge domnul Tismaneanu opinia publica sustinand ca munca sa si a comisiei sale reprezinta cu adevarat un efort radical de asanare a betesugurilor comunismului criminal, sub obladuirea presedintelui Basescu?

Semnalul de avertisment dat loialilor si apropiatilor. Obedienta institutiilor de forta ale statului roman fata de dorintele discretionare ale presedintelui atinge cote alarmante. Nu atat in perspectiva adversarilor presedintelui, ci in ceea ce priveste traiul langa presedinte al loialilor si apropiatilor lui. Oricand, din inalte ratiuni de stat, nu-i asa, cine misca in front dintre loialii de partid ai presedintelui este chemat o data, de doua ori, de cate ori e nevoie si pus in fata mapei. "Mapa, mapsoara, cine-i cel mai santajabil din tara?" Aviz tuturor obraznicilor, nemultumitilor si exasperatilor de karma "sefului" aflati prin preajma. Sau pe la o viitoare guvernare, de ce nu?

Citeste si:

Semnalul de atac dat inamicilor politici. Este bine stiut ca presedintele, in lupta politica, nu este un simplu fighter, ci de-a dreptul un killer. S-a legat de tine, nu te mai scoli de jos. Adversarii politici stiu acum ca presedintele are in dotare o scula veche comunista, prafuita, hulita, dar eficace: mapa. Cu care iti sapa groapa.

Nicicand Romania nu s-a intors mai mult spre metehnele comuniste abuzive si discretionare ca in aceste zile de ianuarie.

Oare ce ne mai asteapta?