In citiva ani se vor construi mai multe cladiri de birouri care vor face din orasul de pe Somes un centru financiar-bancar.

Asa arata proiectul de urbanism propus Primariei orasului Cluj. In stinga imaginii, turnurile propuse de IMO Invest. Click pe foto pentru a mari! Comisia de urbanism a Primariei Cluj-Napoca a aprobat joi trei proiecte care presupun inaltarea unor turnuri de peste 20 de etaje in oras. Unul dintre proiecte este cel al firmei IMO Invest si reprezinta Planul Urbanistic Zonal al primului centru financiar-bancar al Clujului, denumit Europa Business Center. Acesta se va ridica pe o zona de 14 hectare, in centrul orasului, iar cladirile vor avea cel putin 15 etaje. Proiectul IMO Invest se afla de aproape un an in asteptarea avizului Comisiei tehnice de urbanism si amenajare a teritoriului deoarece i se reprosa faptul ca nu oferea cai de acces suficient de largi (strazile din zona fiind foarte inguste).

„Am marit anumite strazi si am asigurat in plus parcari", a spus arhi-tectul proiectului, Marian Munteanu, de la firma Constrex. Proiectul IMO Invest urmareste transformarea zonei, situata in spatele Pietei Mihai Viteazul („buricul" Clujului), intr-un centru de afaceri cu firme IT, de consultanta financiara, banci si alte afaceri complementare. Iar, potrivit unor reprezentanti ai firmei, compania va cumpara casele din zona, aproximativ 40, care se afla in stare proasta ori nu mai sint locuite, pentru a ridica si un ansamblu de locuinte pe terenul respectiv. Totodata, proiectul mai presupune si realizarea unei esplanade pe malul Somesului.

Compania de dezvoltare imobiliara este infiintata si condusa de catre fostul presedinte al Bancii Transilvania Iosif Pop. Acesta a declarat ieri, pentru Cotidianul, ca pasul urmator este „stabilirea destinatiei" precise pentru fiecare parte de teren, in functie de care se vor clarifica necesitati precum locurile de parcare, spre exemplu. „O estimare bruta a investitiei ar fi de 15 milioane de euro, dar cifre mai exacte va putem da numai dupa ce vom avea toate detaliile gata. Cit priveste timpul de executie, ar putea fi cam de doi ani, depinde de tehnologiile de constructie la care vom apela. Noi am pierdut nu doar timp, ci si bani in acest interval lung de asteptare a avizelor, asa ca sintem hotariti sa recuperam", a marturisit Pop.

Un alt proiect care a primit joi aviz favorabil din partea Comisiei de urbanism este complexul Sigma Tower, care va fi format din doua turnuri de 35 de etaje fiecare - „gemenii" Clujului. Acestia se vor ridica pe Strada Gheorghe Bilascu (fosta Republicii), linga actualul centru comercial Sigma Center. Potrivit arhitectului Sorin Scripcaru, constructia unei astfel de cladiri ar putea fi realizata in patru ani. Turnurile vor include spatii cu destinatie comerciala, galerii, birouri, un hotel de cinci stele si apartamente de lux.

Un al treilea proiect avizat se refera la ridicarea unei cladiri de 25 de etaje in cartierul Manastur, pe Calea Floresti, o investitie de aproximativ 17 milioane de euro. Turnul va cuprinde birouri, spatii comerciale, amenajari hoteliere de cinci stele, iar beneficiarul este firma Imperial Development.

Autoritatea Aeronautica urmeaza sa verifice daca inaltimile propuse ale cladirilor vor afecta sau nu culoarul de zbor de deasupra Clujului.