"Sobolanul" ce trage in clepsidra timpului anul abia ivit, daca e sa-i luam in serios pe inteleptii chinezi, a  scos din subterana multilateral dezvoltata "mapa profesionala" a anonimei, atunci, Clinci Norica si a dus-o pe sest la Cotroceni. I

"Sobolanul" ce trage in clepsidra timpului anul abia ivit, daca e sa-i luam in serios pe inteleptii chinezi, a scos din subterana multilateral dezvoltata "mapa profesionala" a anonimei, atunci, Clinci Norica si a dus-o pe sest la Cotroceni. Incotosmanat in straie de Mos Craciun, mamiferul rozator si-a golit tolba in poala larga a presedintelului, mare amator de lucruri si lucrari sobolanesti. Prins si cu sarmalele, si cu spriturile de iarna, si cu numaratul secundelor in Piata Constitutiei, si cu cautatul in cerul gurii analistilor bastinasi, seful statului a tot amanat darea in vileag a nemaipomenitelor si nemaiauzitelor intamplari din viata de procuror a tovarasei Clinci.

Nici nu s-a ispravit bine Boboteaza, ca Traian Botezatorul a si-nceput sa umble cu iordane. Cica "deviationista" Clinci a cam incalcat principiile eticii si echitatii socialiste, din postura ei de procuror la Oltenita. Si-n plus, secretar al organizatiei de partid fiind, sus-numita a solutionat cu intarziere o droaie de dosare, a gresit niscaiva incadrari juridice si, colac peste pupaza, s-a mai si incurcat in datele de stare civila ale unui inculpat ciorditor din avutul obstesc. Basca, in zorii "capitalismului de cumetrie", domnisoara Clinci a tradat interesele nationale si, trecand de partea dusmanului de moarte - imperialismul american - a diminuat capacitatea de aparare a tarii cu doua picioare strategice de infanterist, transferate prin adoptie in Lumea Noua. Faptele reprobabile, de-o gravitate cutremuratoare, l-au silit pe primul om al Romaniei sa-l sune insistent, pe mobilul privat, pe cel de-al doilea ins al tarii. (Nu bagati in seama ierarhiile constitutionale, cum ca blandul Nicolae Vacaroiu e al doilea demnitar in stat. Chestiunea e ambigua, prost reglementata, si Curtea Constitutionala nu a dezlegat inca proaspatul mister postdecembrist!) Dar si sa-i scrie, precum amorezul inselat, fel de fel de epistole, fie pe ton ultimativ, fie pe ton rugator. Premierul, fire sensibila si simtitoare, a mazgalit si el vreo doua, trei foi si, plictisit de travaliul olograf, a renuntat sa se mai joace de-a scribul.

Cat despre apelurile basesciene, pe ecranul taricean nu aparea nici un numar, si un gentilom cu europapion nu raspunde necunoscutilor. Doar nu va imaginati ca apelantul s-a deconspirat intr-atat incat sa-si afiseze numarul personal, ca, deh, cunostea reactia uracioasa a fostului sau coleg de alianta! Enervat la culme, paraciosul din Deal s-a plans natiei ca prim-ministrul il trateaza cu dispret si pac dosarul de cadre al tovarasei Clinci. Pe drumul de intoarcere a "mapei", intre Cotroceni si Parchetul General, presa a pus mana pe documentul compromitator si avramestii nebantuiti de indoieli s-au inghesuit pe micile ecrane, la concurenta cu politicienii zglobii, impartiti in tabere pro si contra. Ba ca gestul e un "abuz grosolan", o "porcarie", o "diversiune jalnica", amintind de perioada terorii rosii, ba ca e salutar, igienic, democratic, necesar lustrarii clasei politice etc.

Eu unul il vad ca pe o alta razbunare perfida a comunismului, care, iata, desi s-au scurs aproape douazeci de ani, e in stare sa decida, dupa criteriile epocii mult hulite, si titularii portofoliilor ministeriale. Acelasi comunism, care, din agoniseala intregului popor, i-a umflat indecent si pe bogatanii patriei, fixand astfel, pe termen lung, reperele inselatoare ale capitalismului romanesc.

Insa clenciul Clinci e, inainte de toate, un nou pretext nascocit de presedinte in gherila politica declansata pentru eliminarea premierului. Iar Justitia e o miza uriasa in batalia celor doi si de aici mijloacele murdare folosite de razboinicii falimentului nostru national. Ma tem ca, indiferent de persoana propusa, ranchiunosul domn Basescu va scormoni cu "ungiile netaiate" in biografia acesteia si va gasi ceva sa-i reproseze, sa o acuze public. Ori ca e "tanar mafiot obraznic", ori ca e "procuror ceausist", semn ca, vorba excelentului publicist Adrian Georgescu, "in tara asta, orice-ai face, nu poti sa fii si respectat, si viu". Miza de care vorbeam explica si campania mediatica, ulceroasa si veninoasa, desfasurata impotriva magistratilor si componentelor judiciare de la noi. Un clenci ce ne taraste in catacombele tenebroase ale "Sobolanului purpuriu", impinsi tocmai de politicianul care, deunazi, condamna oficial, sub privirile umede ale alaiului liiceano-tismanean, sistemul imoral si ilegitim...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.