Scandalul Nokia este insa departe de incheiere. Ministrul german de Finante, Peer Steinbrueck, a anuntat azi ca decizia companiei Nokia de a inchide fabrica din Germania este un exemplu de "capitalism nomad" si ca firma risca astfel sa-si strice re

Scandalul Nokia este insa departe de incheiere. Ministrul german de Finante, Peer Steinbrueck, a anuntat azi ca decizia companiei Nokia de a inchide fabrica din Germania este un exemplu de "capitalism nomad" si ca firma risca astfel sa-si strice reputatia, relateaza Reuters, preluat de Newsin.

"Aceasta este expresia capitalismului nomad care submineaza sustinerea pentru sistemul economic si social. Oamenii isi pierd increderea, iar acest lucru este extrem de periculos si are importanta politica", a declarat Steinbrueck pentru un post de radio german. Steinbrueck a spus ca este putin probabil ca firma finlandeza sa isi schimbe decizia de a-si muta activitatea din Renania de Nord-Vestfalia. "Nu cred ca ar trebui sa ne facem sperante desarte, insa inteleg iritarea sindicalistilor", a mai spus acesta.

SA RETURNEZE SUBVENTIILE! Unii politicieni considera ca Nokia ar trebui sa returneze subventiile acordate de statul german. Intrebat despre acest lucru, Steinbrueck a spus ca se pare ca administratia din Renania de Nord-Vestfalia ar fi indreptatita sa ceara o rambursare a fondurilor primite de Nokia in cazul in care se dovedeste ca producatorul finlandez nu si-a indeplinit obligatiile contractuale.

Intervievat, insa, de agentia Newsin, deputatul social-democrat german Axel Schäfer, ales in Bundestag din partea circumscriptiei electorale Bochum, unde se afla fabrica Nokia ce urmeaza a fi mutata la Cluj, a declarat ca muncitorii germani nu trebuie intaratati impotriva celor romani. Schäfer a respins categoric declaratiile premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, crestin-democratul Jurgen Ruttgers, care a pus la indoiala - in fata unei multimi furioase de muncitori de la fabrica din Bochum - calitatile muncitorilor romani. "O asemenea formulare este inacceptabila. Nu trebuie intaratati muncitorii dintr-o tara impotriva celor din alta tara. Doar stim ca exportam mai multe produse catre Romania decat importam. Asa ca trebuie sa dam dovada de moderatie", a declarat deputatul Axel Schäfer.

SA SE IMPLICE ANGAJATII! Parlamentarul german a subliniat ca e vorba, in definitiv, de implicarea angajatilor in procesul decizional, asa cum prevede dreptul muncii la nivel european. "Nu este doar decizia conducerii, tocmai aici e problema. Altminteri, celor din Bochum li se va spune - gata, ne mutam in Romania, iar in Romania li se va spune sa aiba grija sa nu creasca salariile prea mult. Am luptat 24 de ani, deci mai mult decat a durat ca Romania sa adere la UE, ca sa avem aceasta reglementare in marile concerne internationale, de a implica angajatii si pe reprezentantii lor in procesul decizional", a explicat deputatul german. El a precizat ca si Romania va trebui sa-si alinieze dreptul muncii la aceasta directiva europeana referitoare la reprezentantii angajatilor in consiliile de conducere.

SUSPICIUNI. Schäfer s-a distantat de suspiciunile eurosocialistilor europeni ca ar fi fost utilizate fonduri europene in aceasta delocalizare, fapt respins categoric si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Deputatul german a declarat ca nu are "nicio informatie in acest sens si nici guvernul federal nu a facut vreo declaratie referitoare la acest lucru". Intrebat cum explica circumscriptiei sale electorale din Bochum ca aderarea Romaniei nu este un lucru negativ, Schäfer a spus: "Am fost dintotdeauna in favoarea aderarii Romaniei si nu m-am exprimat niciodata impotriva acestei tari ca locatie de productie. Dar am explicat cum conducerea Nokia joaca o locatie impotriva celeilalte". "Pe de alta parte, cererea de telefoane mobile este in crestere, nu ca in industria de automobile, unde avem supraproductie. Bochum aduce un profit de peste 15%. Ca nu s-a putut gasi in aceste conditii o solutie echitabila si s-a spus: deschidem celalalta fabrica si pe asta o distrugem - aici e toata problema", a explicat politicianul german.
Deputatul SPD a spus ca in cazul in care Nokia nu se va razgandi, trebuie gasite alternative de angajare si recalificare, dar ca inca va mai lupta pentru pastrarea fabricii de la Bochum.

SA MAI NEGOCIEM, SA MAI DISCUTAM...Un purtator de cuvant al Guvernului german a declarat azi ca mai sunt necesare discutii cu principalul producator de telefoane mobile din lume, Nokia, privind inchiderea unei fabrici din Bochum, compania finlandeza planuind mutarea productiei in Romania, informeaza Newsin, preluand Reuters.

"NU E VINA ROMANIEI”. La randul sau, ambasadorul roman la Berlin, Bogdan Mazuru, a declarat, potrivit publicatiei Der Tagesspiegel, ca inchiderea fabricii Nokia de la Bochum nu trebuie privita ca o "vina a Romaniei”, relateaza Newsin. Mazuru a subliniat "mediul de afaceri atractiv si stabil" din Romania, care a atras, de altfel, si "numeroase firme germane". Ambasadorul a adaugat ca Romania respecta regulile concurentiale stabilite de UE.

VAL DE REACTII DE INDIGNARE. Anuntul companiei Nokia privind inchiderea fabricii din Bochum pana la jumatatea anului 2008, ceea ce va duce la concedierea a 2.300 de angajati, a suscitat un val de reactii de indignare in Germania, ale caror ecouri au ajuns chiar si in Parlamentul si Comisia Europeana.

Liderul socialistilor europeni din PE, germanul Martin Schulz, a solicitat miercuri Comisiei Europene sa verifice daca in mutarea fabricii Nokia de la Bochum la Cluj nu au fost folosite fonduri europene. Guvernul federal german, la randul sau, a scris Comisiei Europene pentru a-i cere sa clarifice situatia.

NU S-AU FOLOSIT FONDURI EUROPENE. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a replicat, tot miercuri, la Strasbourg, ca "daca e posibila delocalizarea din Finlanda in Germania, atunci trebuie sa fie posibila si delocalizarea din Germania in Romania." Barroso a explicat ca nu ar fi fost folosite fonduri europene pentru aceasta delocalizare, asa ceva fiind "inacceptabil". El a precizat insa ca Romania a beneficiat de finantari PHARE pentru dezvoltarea parcurilor industriale, inclusiv cel de la Cluj, unde va fi mutata fabrica Nokia. Barroso i-a indemnat pe politicieni si "mai ales pe prietenii germani sa aiba curajul sa explice si avantajele extinderii UE". Germania este cel mai mare exportator in noile state membre, ceea ce si genereaza locuri de munca in statul federal, a aratat presedintele Executivului european.

FINANCIAL TIMES TINE CU NOKIA. Doua comentarii din editia germana a Financial Times de joi aduc argumente in favoarea mutarii fabricii Nokia din Bochum la Cluj, aratand cat de paguboasa este politica subventiilor de stat in atragerea investitiilor straine. Dincolo de furia angajatilor si de promisiunile politicienilor germani de a negocia cu Nokia pentru a impiedica relocarea fabricii din Bochum la Cluj, decizia fabricantului finlandez de telefoane mobile este una corecta, spun jurnalistii de la Financial Times Deutschland in doua comentarii dedicate acestui subiect.

EXPLICATII. Intr-un articol intitulat "De ce Nokia actioneaza corect?", jurnalistul Volker Muller de la Financial Times Deutschland saluta decizia managementului Nokia de a-si muta fabrica din Bochum in ciuda reactiei virulente a politicienilor si a sindicatelor: "Adio Germania, salut Romania: Nokia isi muta o parte a liniei sale de productie din orasul scump Bochum in Clujul mai ieftin, iar angajatii, sindicatele si politicienii sunt dati peste cap". "Cum se vor mai putea simti vreodata angajatii Nokia in siguranta? Cum au putut politicienii sa creada ca subventiile de la mijlocul anilor '90 ar fi o garantie de existenta a fabricii pentru eternitate? Bochum este de fapt o locatie exotica in imperiul Nokia. Celelalte fabrici se afla in Coreea, China, Mexic, Brazilia, Ungaria si Romania - nicio tara nu are salarii mari", explica autorul.
"Poate ca fabrica Nokia din Bochum mai e profitabila, cum sustin directorii si sindicalistii. Inca. Dar scaderea preturilor la telefoanele mobile face ca lupta pentru fiecare cent care poate fi economisit in productie sa fie foarte dureroasa pentru angajatii din Bochum. Pentru Nokia e pur si simplu o chestiune de supravietuire sa castige acel cent", argumenteaza jurnalistul.

FALSA DEZBATERE. In celalalt comentariu, intitulat "Dezbatere falsa despre Nokia", Olaf Jurgen considera ca cearta iscata in jurul inchiderii fabricii de la Bochum ridica doua intrebari esentiale: cat de liber este un concern in deciziile sale de a inchide fabrici sau a le muta? Si ce rol joaca subventiile statului catre intreprinderi in concurenta dintre aceste locatii? "La prima intrebare, raspunsul este usor de dat: deciziile privind construirea, mutarea sau inchiderea fabricilor apartin exclusiv intreprinderii si sunt conditii de baza pentru o economie de piata functionala. Tocmai aceasta flexibilitate permite companiilor sa produca in conditii optime. In aceasta activitate, ele distrug locuri de munca vechi si creeaza altele noi, viabile si in viitor", arata Jurgen."Cine protesteaza fata de inchiderea unei fabrici din Bochum ar trebui sa fie consecvent si sa critice si atunci cand se inchide o linie de productie intr-o alta tara pentru a fi mutata in Germania, pentru ca aici exista conditii mai bune. Dar cand l-ati surprins vreodata pe vreun politician german facand acest lucru?", isi intreaba jurnalistul cititorii. "In privinta subventiilor se contureaza o imagine clara: fiecare ajutor de stat distorsioneaza activitatea pe piata. Iar fiecare politician introduce subventii atunci cand acestea ii aduc capital politic. Ca alte regiuni ar putea fi dezavantajate in lupta pentru investitii si locuri de munca este de obicei neimportant. Dar furia si dezamagirea sunt intotdeauna mari cand o intreprindere decide sa se delocalizeze in ciuda subventiilor de stat, ca acum Nokia in Renania de Nord-Vestfalia. Subventiile asigura fidelitatea unei intreprinderi fata de regiune la fel de putin ca inelul de logodna iubirea eterna", spune Olaf Jurgen.

"Cazul Nokia animeaza o dezbatere veche privind eliminarea generala a subventiilor. Frontul puternic al lobbistilor impiedica insa indeplinirea acestei cerinte a economistilor. Iar in acest lobby intra practic fiecare politician, care are la un moment dat la dispozitie fonduri de stat pentru subventionarea intreprinderilor", conchide jurnalistul.

REACTIILE ALOR NOSTRI. Dezbaterile din PE nu i-au lasat fara reactie pe europarlamentarii romani, acestia criticand afirmatiile germanului. Seful delegatiei romane in grupul PPE-DE, Sorin Frunzaverde, a replicat intr-un comunicat de presa ca abordarea lui Martin Schulz "este gresita".

Aflata in aceasta saptamana la Strasbourg, europarlamentarul roman Corina Cretu, a luat cuvantul in plenul reuniunii grupului de lucru - "Modelul Economic si Social European". Intervenind pe marginea subiectului referitor la infiintarea fabricii de telefoane Nokia din Cluj, Corina Cretu si-a exprimat nedumerirea fata de faptul ca aceasta veste buna pentru economia si societatea romaneasca a starnit o polemica lipsita de sens in plenul Parlamentului European. In primul rand decizia investitiei de la Cluj a apartinut exclusiv firmei, ale carei criterii de oportunitate si de utilitate nu pot fi subiect de controversa, cata vreme se respecta regulile comunitare. In al doilea rand, fenomenul delocalizarii productiei la nivelul economiei europene nu a inceput cu investitia Nokia de la Cluj. Si Romania a pierdut in ultimii ani locuri de munca in zona lohnului din industria usoara, lucru care a generat probleme sociale unei tari in care saracia este o problema grava.

Deschiderea acestei fabrici nu ar trebui sa fie un motiv de discordie, ci sa fie privita ca o oportunitate de a acorda lucratorilor romani aceleasi posibilitati de afirmare ca si colegilor lor din vestul Europei. "Lucratorii din Romania, ca si cei din Bulgaria de altfel, merita sa se bucure de aceleasi sanse ca ale celorlalti lucratori europeni. Trebuie sa fim solidari unii cu ceilalti si sa intelegem ca progresul economic si social in Europa nu poate fi cladit decat pornind de la progresul fiecarei tari in parte. Decalajele ce despart tarile mai putin dezvoltate ale UE de cele dezvoltate pot fi depasite atat prin eforturi interne, cat mai ales prin sprijinirea a cat mai multor companii internationale de a investi in aceste economii", a concluzionat interventia sa eurodeputatul Corina Cretu.

Deputatul PDL in Parlamentul European, Rares Niculescu, a criticat atitudinea socialistilor europeni, apreciind ca aceasta solicitare demonstreaza o intelegere selectiva a principiilor de functionare a UE: Romania este buna ca piata de desfacere, dar investitiile sa ramana in Germania. Din partea delegatiei europarlamentarilor romani din grupul socialist a reactionat si Adriana Ticau (PSD), care a spus miercuri ca Romania este locul potrivit pentru investitii in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei. Joi, reactiile au continuat sa apara si in Romania. Fostul negociator sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, a declarat, prin intermediul unui comunicat, ca europarlamentarii romani liberali si populari au actionat "ciudat", protestand pe coridoare si in presa din tara contra lui Martin Schultz in loc sa aiba o pozitie comuna cu pesedistii, potrivit Newsin. "Decat sa se inscrie benefic in pozitionarea cat mai favorabila a Romaniei in batalia de piata, au preferat sa se bata pentru imaginea lor politicianista. Probabil nestapanind cunostintele mecanismelor pietei libere si limbajul adecvat, acesti reprezentanti PPE din Romania s-au exprimat in stil dambovitean, printr-o politizare penibila a unui interes presant romanesc, generand Romaniei noi si grave vulnerabilitati. Asa incat, te intrebi, prin parafrazare: Ei sunt romani?", afirma deputatul PSD.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.