Productia de petrol la nivel global ar putea scadea in urmatorii ani, insa acest lucru se va datora mai degraba unei reduceri a cererii pentru titei decat unei diminuari a rezervelor, anunta un economist al companiei British Petroleum, informeaza Reu
Productia de petrol la nivel global ar putea scadea in urmatorii ani, insa acest lucru se va datora mai degraba unei reduceri a cererii pentru titei decat unei diminuari a rezervelor, anunta un economist al companiei British Petroleum, informeaza Reuters, transmite NewsIn.
Speculatiile au aparut pe fondul unor remarci facute de oficiali din industrie, care au pus de curand sub semnul intrebarii estimarile privind rezervele de titei, sugerand ca o scadere a productiei de petrol ar putea avea loc mai repede decat s-a preconizat.
"Cred ca este posibil ca productia de petrol la nivel global sa scada in urmatorii ani, ca rezultat al diminuarii cererii", a declarat consilierul economic special al BP, Peter Davies.
Majorarea pretului la petrol, ce a atins 100 dolari pe baril luna aceasta, conduce catre o crestere a interesului fata de o teorie conform careia rezervele au atins sau sunt aproape de atingerea unui punct de la care productia nu va putea decat sa scada.
Compania londoneza British Petroleum a eliminat posibilitatea potrivit careia exista o problema legata de cantitatea de petrol disponibila.
Datele statistice intocmite de BP arata ca rezervele de petrol de 1,2 mii de miliarde de barili se dovedesc a fi suficiente pentru a sustine productia actuala pentru 40 de ani de acum inainte.
Davies este de parere ca legislatia mediului, incluzand eforturile de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, i-ar putea determina pe consumatori sa se indrepte spre alte surse de combustibili. "Cred ca cererea va scadea inainte ca rezervele sa se termine", a adaugat Davies.
"Este posibil sa asistam la o scadere a consumului de petrol la nivel global ca rezultat al politicilor climatice".
Economistul BP a declarat ca exista, de asemenea, ingrijorari cu privire la investitii. Multe state producatoare importante au interzis investitiile straine in campurile petroliere proprii sau le-au permis doar prin acceptarea unor termeni despre care companiile cred ca nu sunt competitivi.
"Este putin probabila o scadere iminenta a productiei de petrol", a spus Davies. El a declarat ca este posibil ca productia de petrol la nivel global sa creasca la 100 milioane de barili pe zi, un nivel pe care companiile majore, precum Total, l-au pus sub semnul intrebarii.
Se estimeaza ca populatia lumii va avea nevoie de peste 100 milioane de barili pe zi in cursul acestui secol, potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie, fata de cele 86 milioane de barili pe zi in prezent. "Cred ca 100 milioane de barili pe zi se pot obtine", a adaugat Davies.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.