Nokia nu a beneficiat de fonduri UE pentru transferul productiei de telefoane mobile de la fabrica din Bochum, Germania, in Romania, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Comisia Europeana poate confirma ca in relocare
Nokia nu a beneficiat de fonduri UE pentru transferul productiei de telefoane mobile de la fabrica din Bochum, Germania, in Romania, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Comisia Europeana poate confirma ca in relocare (a companiei Nokia - n.r.) nu sunt implicate fonduri europene. Este inadmisibil sa se poata utiliza fonduri europene pentru relocare. In acelasi timp, este adevarat ca Uniunea Europeana, prin fondurile PHARE, a finantat un parc industrial in Romania, unde investesc mai multe companii europene", a declarat Barroso in plenul Parlamentului European, potrivit unei inregistrari audio-video postate pe site-ul Comisiei Europene.
Guvernul german intentioneaza sa investigheze daca grupul finlandez Nokia a beneficiat de fonduri comunitare pentru transferarea productiei de telefoane mobile din Germania catre Europa de Est.Şi Romania este membra a UEBarroso a afirmat ca utilizarea banilor comunitari in acest sens este "inacceptabila".
Cu toate acestea, presedintele CE apreciaza ca orientarea producatorului finlandez catre Europa de Est este corecta.
"In masura in care este posibil un transfer al productiei din Finlanda catre Germania, atunci trebuie sa fie posibila si relocarea din Germania catre Romania", a apreciat presedintele CE.
Un aspect important este ca transferul sa nu se efectueze catre tari din afara comunitatii europene. "Trebuie sa ne asiguram ca fondurile europene nu sunt folosite pentru finantarea unei delocalizari a unei companii. Ar fi necinstit pentru concurenta", a explicat Barroso.Declaratiile lui Schulz nu inseamna opozitie fata de investitia de la ClujDeclaratiile presedintelui grupului socialist din PE, Martin Schulz, privind fabrica Nokia de la Cluj nu inseamna opozitie fata de planurile economice ale companiei si nici ostilitate fata de realizarea de investitii in Romania, precizeaza delegatia europarlamentara PSD, membra a Grupului Socialist.
Eurodeputatul german Martin Schulz a cerut miercuri, in plenul Parlamentului European, sa se verifice daca, in cazul relocarii unei uzine Nokia din Germania in Romania, au fost folosite fonduri structurale.
Conform europarlamentarilor PSD, solicitarea respectiva nu este unica in spectrul politic german din PE. "Europarlamentari germani din mai multe familii politice europene (respectiv crestin-democratul Elmar Brok si liberalul Alexander Graf von Lambsdorff) au manifestat aceeasi ingrijorare ca si liderul socialist. Relocarile au implicatii economice si sociale importante si creeaza astfel presiuni politice interne in fiecare stat in care are loc acest fenomen", se arata in comunicat.
In opinia eurodeputatilor social-democrati, relocarea "este o chestiune sensibila atat atunci cand are loc spre alt stat membru, cat si atunci cand firmele pleaca in afara UE". Nokia a anuntat marti ca va sista activitatile la fabrica din Bochum pana la jumatatea anului, productia urmand sa fie transferata catre alte fabrici din Europa, inclusiv Romania, mai competitive din punct de vedere al costurilor. Acest plan implica disponibilizarea a 2.300 de angajati.
"Vom investiga, impreuna cu Executivul blocului comunitar, daca transferul activitatilor de productie a fost sustinut cu fonduri comunitare structurale", a afirmat secretarul de stat german Hartmut Schauerte. La scurt timp de la efectuarea acestei declaratii, CE a negat informatia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.