Tezele cu subiect unic au fost pentru multi elevi o adevarata "nebunie", iar pentru unii dintre ei calvarul a inceput abia atunci cand au depus contestatie.

Alexandra R. este clasa a VIII-a. Are note numai de 10, a participat chiar si la olimpiade. La teza cu subiect unic la limba romana a luat 8,90. A considerat ca nota a fost prea mica, asa ca a depus contestatie. In urma contestatiei, nota finala a fost... 6,90. Ce se poate face in asemenea cazuri? Nimic. Pentru ca nota obtinuta in urma contestatiei este "sfanta", chiar daca comisia de reevaluare se poate sa se fi inselat. "Elevul care depune contestatie isi asuma un risc. El nu trebuie sa excluda posibilitatea ca nota pe care o obtine sa fie mai mica", ne-a declarat Mihaela Suciu, consilier al ministrului Educatiei. Reprezentantii Inspectoratului dau din umeri si spun: "Tot ce putem face este sa-i sanctionam pe acei profesori care au gresit. Acolo unde este diferenta intre cele doua note de peste 1,5 puncte, vom infiinta o comisie de reevaluare", ne-a declarat Marian Banu, inspector pe probleme de imagine din cadrul Inspectoratului Scolar Bucuresti.

GRESEALA. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei (foto), a recunoscut ca metodologia este gresita. Adomnitei a declarat ca erorile de metodologie care s-au constatat pana acum vor fi luate in considerare in toamna acestui an, dar ca admiterea la liceu se va face tot pe baza notelor obtinute la tezele cu subiect unic. "Problema la tezele cu subiect unic au fost legate de faptul ca metodologia aplicata a fost aceea a unui examen national, iar teza este doar o evaluare, nu este un examen national", a precizat Adomnitei.

Totalul contestatiilor depuse la clasa a VII-a pe cele trei materii la care elevii au dat teze cu subiect unic este de 6.561, din 430.399 de lucrari sustinute. Numarul total al elevilor carora li s-a modificat nota, conform metodologiei, in urma contestatiei, este de 2.814. La clasa a VIII-a, totalul de contestatii depuse pe cele cinci materii la care elevii au dat teze cu subiect unic este de 12.880 de contestatii, din 631.387 de lucrari sustinute. Peste 8.400 de note au fost schimbate la tezele cu subiect unic dupa verificarea contestatiilor, cele mai multe la clasa a VIII-a, respectiv 5.620, potrivit Ministerului Educatiei.