CE BEM, CE MANCAM
Galbenul de chinolina da culoarea
Bautura are un strop de suc natural de lamaie, iar gustul de soc este obtinut din arome. Acestea sunt amestecate cu aditivi alimentari, unii dintre ei foarte nocivi.   

CE BEM, CE MANCAM
Galbenul de chinolina da culoarea
Bautura are un strop de suc natural de lamaie, iar gustul de soc este obtinut din arome. Acestea sunt amestecate cu aditivi alimentari, unii dintre ei foarte nocivi.

BIBO "soc si lamaie" este o "bautura racoritoare carbogazoasa cu aroma de soc si suc de lamaie". Ingredientele acestui produs sunt, dupa cum sunt inscrise pe eticheta: "apa naturala minerala Biborteni - forajele F7+F8+F9, zahar, dioxid de carbon, E 290, extract de lamaie, suc natural de lamaie (min. 0,7%), acidifiant: acid citric E 330, aroma, stabilizatori: guma arabica E 414, guma de esteri E 445, coloranti: caramel cu sulfit de amoniu E 150d si galben de chinolina E 104, conservant benzoat de sodiu E 211".

ANALIZA. Produsul analizat este o bautura carbogazoasa aromata pe baza de apa naturala minerala, zaharoza, dioxid de carbon, extracte de lamaie si aditivi alimentari. Apa minerala utilizata la fabricarea bauturii este mult mai sanatoasa si indicata consumului decat produsul rezultat din ea, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca are o cantitate ridicata de zaharoza. Colorantii utilizati fac parte din categoria celor nocivi. E 104 - galben de chinolina - poate provoca persoanelor sensibile alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Acest colorant este interzis persoanelor cu sensibilitate la aspirina. Guma de esteri, E 445, este un aditiv alimentar care nu este inca evaluat complet din punct de vedere toxicologic, nefiind recomandata consumului frecvent. Datorita zaharului ascuns, putini consumatori constientizeaza ca zilnic introduc in organism nebanuit de mari cantitati de zahar alb rafinat. Astfel incat se ajunge ca la un consum de un litru de bautura pe zi sa consumam aproximativ 100 g de zahar.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, alergicilor, persoanelor cu afectiuni dermatologice, celor cu poliartrite reumatoide, astmaticilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, bolnavilor cu afectiuni hepatice, renale, hipertensivilor, celor cu diferite tipuri de cancer, suferinzilor de afectiuni neurodegenerative. Diabeticii vor cere sfatul medicului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin