Filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu, a intrat de joi in cinematografele din Portugalia, beneficiind de o presa unanim apreciativa, care a dedicat pagini intregi peliculei si actritei Anamaria Marinca. &l
Filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu, a intrat de joi in cinematografele din Portugalia, beneficiind de o presa unanim apreciativa, care a dedicat pagini intregi peliculei si actritei Anamaria Marinca. “Din Romania pentru lume” ­ astfel se intituleaza materialul amplu publicat, joi, de cotidianul Jornal de Noticias, consacrat lansarii in cinematografele din Portugalia a filmului “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, semnat de Cristian Mungiu. Cotidianul portughez mentioneaza ca, premiind genialitatea povestii lui Mungiu despre o realitate din Romania nu prea indepartata, “juriul de la Cannes a si atras atentia asupra a ceea ce, de un timp incoace, era notata ca una dintre cinematografiile cele mai incitante si usor adaptabile din acest moment”. Ziarul mai scrie ca ceea ce caracterizeaza noua cinematografie romaneasca este faptul ca arata, in acelasi timp, o enorma maturitate sociologica si o creativitate incredibila din punct de vedere artistic si narativ. Autorul materialului aminteste, in trecere, si de celelalte premii castigate la Cannes de regizori romani, precum Corneliu Porumboiu sau Cristi Puiu. Sub reflectoare. Un alt mare cotidian portughez, Diario de Noticias, acorda o pagina intreaga unui interviu cu Anamaria Marinca, sub titlul “Noua generatie din cinematografia romaneasca este mai libera spiritual”. Actrita, care a interpretat rolul Otiliei in “4,3,2”, a declarat pentru cotidianul portughez ca, in prezent, este foarte greu sa gasesti in Romania bani pentru a face filme, in ciuda noilor mecanisme de finantare ale statului care au fost puse in functiune. “Nu exista bani suficienti pentru toate proiectele. Exista un concurs anual, iar daca un regizor isi vede scenariul aprobat, este mai usor apoi sa faca filmul, dar, si asa, niciodata nu se dau toti banii necesari”, a spus actrita. Marinca a mai declarat ca tinerii regizori fac parte dintr-o generatie “mult mai libera, spiritual si intelectual, care se exprima intr-o maniera noua si variata”, in conditile in care nu mai exista un “program” comun, ca pe vremuri.
Controversat. “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” este povestea a doua studente caministe, desfasurata intr-o singura zi, in 1987, cand Gabita (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), cauta sa faca un avort ­ ilegal la acea vreme. Pana anul trecut, avortul nu era permis in Portugalia decat in cazul in care sarcina constituia un pericol pentru viata mamei sau, in anumite limite, un risc pentru sanatatea fizica sau psihica, de malformatii congenitale ale fatului ori in cazul in care era consecinta unei violente sexuale. Altfel, femeile care avortau erau pasibile de trei ani de inchisoare, iar persoanele care realizau intreruperile de sarcina riscau sa stea 8 ani dupa gratii. Noua lege, adoptata de Parlamentul portughez in iulie 2007, prevede posibilitatea intreruperii unei sarcini pana la 10 saptamani, la simpla cerere a femeii. Tinerele sub 16 ani au nevoie de consimtamantul reprezentantului legal. Parlamentul a adoptat aceasta prevedere dupa ce referendumul organizat pe tema legalizarii avortului a fost invalidat, din cauza prezentei reduse la vot.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.