Zilele acestea a aparut nr. 61 al publicatiei "Memoria / Revista gandirii arestate", editata de Fundatia Culturala Memoria, sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania. Acest numar este ilustrat cu lucrari de grafica executate de participantii la Conc
Zilele acestea a aparut nr. 61 al publicatiei "Memoria / Revista gandirii arestate", editata de Fundatia Culturala Memoria, sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania. Acest numar este ilustrat cu lucrari de grafica executate de participantii la Concursul de eseuri si grafica "Ce inseamna comunismul pentru mine?", organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si destinat elevilor din clasele V-VIII, concurs desfasurat anul trecut. Sunt publicate si cateva eseuri ale castigatorilor, scrise cu talent si profunzime. Apoi, Sergiu Grossu semneaza articolul "In scoala suferintei", iar Alexandru Boariu prezinta o biografie a prof. Nicolae Margineanu. Am remarcat si alte articole: "Intoarcerea acasa... (O marturie)" de Ileana Toma, "Preotul ortodox Ioan Bunea - detinut politic" de Catalin Bia, "Monahul Athanasie - intre celula si altar" de Dragos Carciga, "Turcii si tatarii din Dobrogea: rezistenta si represiune in Romania comunista" de Cezar Aurel Banu, "Stepa Kazaha - "pamant al fagaduintei" pentru romanii din Basarabia si Bucovina" de Vasile Soare, "Puteai refuza sa fii turnator in Romania lui Ceausescu" de Daniel Focsa, "Alegerile parlamentare si legitimitatea politica in Romania (1928-1946)" de Daniel Dragomirescu, "Panait Istrati: "Spovedania unui invins", destinul unui invingator" de Nicolae Dragusin, "Despre viata de dupa inchisoare, comunism si victimizare in discursul unor foste detinute politice" de Claudia Florentina Dobre. Iata un fragment din ultimul articol: "Daca viata in inchisoare a fost dura, intoarcerea in lumea din afara acesteia nu a fost usoara. De cele mai multe ori fostii detinuti au schimbat o inchisoare mai mica cu una mai mare. Securitatea continua sa ii urmareasca, sa ii hartuiasca si sa le controleze destinul. Pe langa aceasta, familiile erau distruse, prietenii pierduti prin diverse locuri de detentie, lumea din jur schimbata". Ce departe pare lumea aceasta! E insa chiar asa departe? Mai semnalam, din acelasi numar: "Dialog cu un condamnat pe nedrept" de Paul Miclea, "Geografia detentiei" si "Unde sunt cei care nu mai sunt / "Catalogul" celor ucisi in temnitele comuniste".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.