>> Clientii bancilor vor putea anula creditul in 14 zile de la contractare.

>> DAE va avea o formula identica in toata Europa.

>> Nu sunt schimbari radicale pentru Romania.

Parlamentarii europeni au aprobat ieri o reg
>> Clientii bancilor vor putea anula creditul in 14 zile de la contractare.

>> DAE va avea o formula identica in toata Europa.

>> Nu sunt schimbari radicale pentru Romania.

Parlamentarii europeni au aprobat ieri o reglementare comuna pentru intreg spatiul Uniunii in privinta creditelor de consum, care ar putea avea ca efect reducerea costului creditelor si cresterea competitiei intre banci.
Reglementarea, care se va aplica tuturor contractelor de creditare pentru consum a caror valoare se situeaza in intervalul 200-75.000 de euro, se va aplica din 2010.
Potrivit noii reglementari, principalele beneficii ale clientilor care cer credite de consum se refera la posibilitatea de a renunta, intr-un interval de 14 zile, la creditul contractat si de a rambursa anticipat imprumutul.
Scopul reglementarii este construirea unui standard european de informatii despre creditele de consum, care sa poata fi usor comparate de cetatenii grupului. Ca efect al unei informari complexe, clientela europeana va putea compara conditiile de creditare, va avea o flexibilitate mai mare in alegerea bancii, ceea ce va stimula competitia din piata bancara si ar putea reduce dobanzile.
"Eu nu cred ca va schimba radical lucrurile, chiar daca s-ar aplica din acest an, nu din 2010, deoarece in Romania exista deja reglementarea potrivit careia bancile comerciale afiseaza informatii despre costurile creditului, asa-numita dobanda anuala efectiva", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
seful comunitatii bancherilor din Romania spune ca este posibil sa se modifice usor formula de calcul a DAE. Bancherii romani nu vad insa in directiva un element care ar putea reduce dobanzile la credite, deoarece sunt foarte putini romanii care contracteaza sau vor putea contracta un credit dintr-o alta tara membra a UE. De altfel, la nivelul UE, doar 1% din totalul portofoliului creditelor de consum, estimat la 800 miliarde euro, sunt luate dintr-o alta tara decat cea de resedinta.
"Migrarea clientilor romani catre strainatate nu e asa de simpla. Chiar daca ar constata ca in alta tara DAE e mai joasa, nu vor avea acces facil la credite transfrontaliere. Nici bancile straine nu se vor repezi sa crediteze clienti romani, deoarece ar avea costuri mari legate de evaluarea corecta a bonitatii clientilor", spune Ghetea.
In chestiunea rambursarii anticipate, bancile isi vor construi propria politica, declara Ghetea. "Sunt in Romania banci unde nu platesti comision de rambursare anticipata, in special cele care se finanteza de la grupul-mama sau cele care ruleaza bani de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare", spune Ghetea.
seful comunitatii bancherilor avertizeaza insa ca, desi permite anularea contractului de credit, directiva penalizeaza gestul cu plata unui comision cel mult egal cu o rata.

Ce contine directiva creditelor de consum
- Bancile trebuie sa dea informatii suplimentare despre credite (suma maxima, taxe, rata anuala de dobanda), care vor fi accesibile in toata Uniunea Europeana.
- Inainte de semnarea unui contract de creditare, clientii vor primi un formular standard cu informatiile esentiale despre creditele de consum din toate statele UE, inclusiv statistici privind rata dobanzii, comisioanele si amanunte despre contractul de asigurare asociat creditarii.
Rata dobanzii anuale efective (DAE) va fi calculata dupa o metoda unica in intreaga UE. DAE va fi afisata in procente si calculata in functie de durata creditului.
- Clientii au dreptul de a anula contractul de credit in termen de 14 zile, fara a trebui sa prezinte o justificare, fara a se percepe nici o taxa.
- Clientii vor putea rambursa anticipat, platind in acelasi timp o compensatie bancii. Se vor stabili standarde europene pentru compensarea creditorilor in aceasta situatie.

Venituri
Creditele de consum urca la 15,5 miliarde euro
Portofoliul total al creditelor de consum ale bancilor romanesti se ridica la finalul lunii noiembrie la 152,8 miliarde lei (15,5 miliarde euro). Imprumuturile pentru cumpararea unei masini sau a mobilierului reprezentau peste o treime (37,35%) din totalul creditelor. Creditele pentru consum si-au atenuat ritmul de crestere si au urcat cu doar 2,7% in noiembrie 2007, fata de aceeasi luna din 2006. Insa, datorita unei intariri, care s-a dovedit temporara, a leului, populatia si-a marit de 2,5 ori volumul creditelor de consum luate in valuta in noiembrie 2007, fata de luna similara din 2006.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.