Presedintele Iuscenko mai face o incercare disperata de a demonstra ca insula este locuibila si ca Ucraina are dreptul la exploatarea hidrocarburilor din apele sale teritoriale.

Cei doi presedinti s-au angajat sa respecte decizia Curtii de la Haga. Foto: Reuters Seful statului ucrainean a semnat marti un decret „privind masurile de maxima urgenta in vederea dezvoltarii zonei de sud-vest a regiunii Odessa" care transforma Insula Serpilor intr-o zona economica speciala. Decretul insarcineaza guvernul sa elaboreze si sa transmita parlamentului spre aprobare proiectul de lege referitor la infiintarea pe Insula Serpilor a unei zone economice libere si, totodata, sa adopte masurile necesare in vederea dezvoltarii infrastructurii si a activitatilor economice, nu doar pe Insula Serpilor, ci si pe platoul continental al Marii Negre. Printre acestea figureaza punerea urgenta in exploatare a complexului de dane portuare pe Insula Serpilor si alimentarea cu energie electrica a satului Belii, recent infiintat acolo, scrie NewsIn.

Kievul incearca sa arate ca Insula Serpilor este locuibila, are populatie stabila si activitati economice care justifica acordarea statutului juridic de insula, cu ape teritoriale proprii si zona maritima exclusiva. In acest caz, avind in vedere ca Insula Serpilor este teritoriu ucrainean, dreptul de exploatare a resurselor de hidrocarburi din apele inconjuratoare ar reveni exclusiv Kievului. Romania contesta insa teza ucraineana si sustine, in diferendul arbitrat de Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, ca insula este de fapt doar o stinca, intrucit nu are surse proprii de apa potabila, deci nu poate sustine existenta autonoma a unei comunitati. Daca Bucurestiul are cistig de cauza la Haga, unde s-a adresat pe 16 septembrie 2004, delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive intre Romania si tara vecina ar urma sa se faca in functie de detaliile deciziei CIJ.

Decizia finala ar urma sa fie pronuntata anul acesta sau cel mai tirziu la inceputul anului viitor. Agentul partii romane la CIJ, Bogdan Aurescu, a declarat ca „o astfel de masura precum cea a autoritatilor ucrainene nu are nici un efect din punct de vedere juridic asupra procesului care este in desfasurare la Haga", intrucit ea nu schimba cu nimic caracteristicile naturale ale Insulei Serpilor, pe care le invoca Romania. Ministerul de Externe roman a protestat fata de acest ultim gest al vecinilor, cum a facut-o in fata fiecarei astfel de sfidari. Kievul a adus locuitori pe insula, a construit magazine, un oficiu postal, in plan este si un muzeu al naturii si a incercat sa puna bazele a diverse activitati economice, pentru a crea aparentele unei localitati propriu-zise, desi apa este in continuare transportata artificial.

Ucraina insa a promis sa respecte decizia CIJ, oricare ar fi ea. De altfel, hotaririle Curtii de la Haga sint obligatorii si nu s-a intimplat niciodata ca ele sa nu fie respectate. Daca tara vecina ar incalca totusi aceasta decizie, exista un mecanism care permite recurgerea la Consiliul de Securitate al ONU. „Acest lucru nu s-a intimplat niciodata. Deci nu se pune problema ca o hotarire a Curtii Internationale de Justitie sa nu fie respectata. De altfel, cei doi presedinti, roman si ucrainean, in repetate rinduri, inclusiv la Bucuresti, in octombrie, au aratat ca aceasta hotarire a Curtii Internationale de Justitie va fi respectata", a declarat Bogdan Aurescu.

In prezent a fost finalizata etapa depunerii documentelor scrise la CIJ, iar cele doua parti asteapta sa li se comunice cind va avea loc faza pledoariilor in fata Curtii.

Dupa citeva luni de la terminarea pledoariilor, Curtea isi va prezenta solutia, „care va preciza cu claritate, in coordonate geografice, care este linia de delimitare intre platoul continental si zona economica exclusiva a Romaniei si platoul continental si zona economica exclusiva a Ucrainei", a explicat Bogdan Aurescu pentru Cotidianul.