Presedintele american si-a incheiat miercuri turneul de opt zile in Orientul Mijlociu si in citeva tari arabe cu o vizita de patru ore in Egipt.

George W. Bush a sosit din Arabia Saudita in Egipt pentru a se intilni cu presedintele Hosni Mubarak in statiunea Sharm el-Sheikh, de unde a plecat spre Washington. George W. Bush a declarat, miercuri, ca Siria si Iranul trebuie sa nu mai intervina in politica libaneza si a cerut natiunilor din regiune sa-l sprijine pe premierul Fouad Siniora. „Am cazut de acord ca e important pentru regiune sa-l sustinem pe primul-ministru Siniora", a spus el, intr-o conferinta de presa organizata impreuna cu presedintele egiptean Hosni Mubarak. Bush a adaugat ca e important sa se incurajeze organizarea imediata si neconditionata a alegerilor prezidentiale, potrivit constitutiei libaneze.

La finalul calatoriei de 23.300 km, Casa Alba a anuntat ca Bush va multumi egiptenilor pentru sprijinul oferit in problema israeliano-palestiniana si va reitera nevoia de securitate in Fisia Gaza. Potrivit BBC News, Bush a cerut autoritatilor egiptene sa faca mai mult pentru a opri traficul de arme din Egipt in teritoriile palestiniene. In decembrie, Congresul SUA a suspendat ajutorul anual militar catre Egipt (100 de milioane de dolari) cerind autoritatilor de la Cairo sa stopeze traficul ilegal de armament in Gaza. Unul dintre subiectele pe care Bush urma sa le abordeze cu oficialii egipteni era democratia din aceasta tara, avind in vedere ca presedintia americana s-a aratat ingrijorata de incalcarea drepturilor omului in Egipt si de procesele contra presei independente.

Turneul presedintelui american se incheie cu rezultate mai putin spectaculoase decit era de asteptat. In Israel si in Cisiordania, Bush a prezis ca un acord de pace intre israelieni si palestinieni va fi incheiat inainte de sfirsitul anului. In Arabia Saudita, Bush a ridicat problema pretului prea mare al petrolului saudit, a criticat Iranul si a vorbit despre progresele Irakului. Turneul diplomatic a inclus si Kuweitul, Bahrain si Emiratele Arabe Unite.

Cu putin inainte de intoarcerea in SUA, Bush pare mai preocupat de problemele economice din tara sa, cerind sauditilor si altor producatori de petrol ajutorul pentru sporirea productiei si mentinerea pretului barilului. Sauditii, principalii exportatori mondiali de petrol, i-au raspuns politicos, fara a-si lua vreun angajament in acest sens. In privinta conflictului israelo-palestinian, ministrul saudit de Externe, printul Saoud al-Faysal, a declarat ca nu stie ce poate face Arabia Saudita „in privinta israelienilor", raspunzind in acest fel la apelul de cooperare cu Israelul. Ministrul saudit a mai spus ca Iranul este o tara importanta si ca Arabia Saudita nu are nimic impotriva acesteia.