Aproape un sfert (24%) dintre romanii care au emigrat in Italia muncesc in domeniul constructiilor, 12% fac menaj, 8% comert, 7% lucreaza in industrie, un procent similar in asistenta sociala, respectiv ingrijesc persoane in varsta, releva o cercetare sociologica efectuata in Peninsula pentru Agentia de Strategii Guvernamentale (ASG) si citata de Rompres.

4% lucreaza in agricultura, 4% in servicii, tot 4% sunt soferi, 2% dintre romani sunt ospatari sau barmani, 2% au in grija copii, 1% sunt patiseri, 1% muncesc in domeniul textil, confectii, 1% sunt mecanici, 1% muzicanti sau dansatoare si tot 1% cersetori.

Jumatate sunt moldoveni
Procentele romanilor care muncesc in domenii in care au nevoie de pregatire superioara sunt reduse.

In administratie lucreaza 0,1%, in chimie 0,2%, in invatamant 0,1%, in telecomunicatii 0,1%, in sistemul bancar 0,1% . Procentul de romani care studiaza in Italia ajunge la 0,1%.

Citeste si:

Cercetarea sociologica mai arata ca 38% dintre imigrantii romani din Italia au absolvit liceul, 34% o scoala de meserii, 9% gimnaziul, 7% o scoala post-liceala sau de maistri, acelasi procent este cu studii superioare, 0,5% au studii postuniversitare, 3% au doar scoala primara, iar 1% sunt fara scoala.

43% dintre romanii din Italia provin din Moldova, 30% din Transilvania, 22% din sudul Romaniei si 3% din Bucuresti.