Din 1991 specializat in reportaje de eveniment, criminalistica si corespondente de razboi. Autor de povestiri SF si politiste. Cronicar de restaurante. Fotograf de moda si publicitate. De curind, Cristian Botez este si realizatorul emisiunii „Autor necunoscut", de luni, de pe Antena 1.Cristian Botez face pe detectivul „de sticla" Esti pe sticla. Te-ai ajuns! M-au ajuns vremurile. Acum a fost o conjunctura. Am spus ca ma reintorc in televiziune hotarit sa nu mai fac stiri, totusi am 42 de garoafe in buchetul vietii, si am dat aici peste niste baieti cu care voiam sa fac reportaje documentare si s-a ajuns la emisiunea aceasta.

Ce inseamna „Autor necunoscut"?

Nu e o reteta absolut originala, se practica in alte parti. Cautam hoti, adica orice tip de interlop, care au facut infractiuni, ucigasi neidentificati, violatori. In fiecare emisiune avem un astfel de caz, plus o disparitie de copil. Mesajul emisiunii este: „Telespectatorule, implica-te, ajutorul tau e hotaritor!".

Pai, de horrorul asta avem nevoie seara?

Horrorul despre care vorbesti tu se intimpla in realitate, nu e fictiune. Tu stii ca in fiecare saptamina sint declarati disparuti 160-170 de copii? Poate reusim sa-i aducem pe unii acasa. Sint vreo 240 de crime fara autor cunoscut. Si acestea ramin 15 ani pe tapet. Si dupa 15 ani, criminalul poate bate la usa procurorului: „Eu am ucis, nu ai ce-mi face!". E prescriere cronologica. E un viciu, o mirsavie, nu stiu.

Ce cazuri ai?

Am inceput cu o executie in stil mafiot. Cazul unui italian ucis in Parcul Verdi. Cazul de la Ciolpani, torturat, violat, omorit. Deja de la promoul emisiunii au aparut telefoanele si deja m-am intilnit cu persoane care pot duce spre descoperirea unor autori. Deci functioneaza!

Nu ti-e frica?

Am un pic de inconstienta. Bun, poate unul sa vina sa-ti bata usa in cuie si sa-ti toarne benzina pe dedesubt; telefoane... nu mai zic. Se intimpla, ce sa fac?!

Senzationalismul, asta-i formula ratingului mare.

Toti imi spun asta, faci si tu ca ala, ca alalalt, dar cu totii au lucrat impreuna o data, iar reteta e clara, nu ai ce-i face. Mie nu mi se pare senzationalism, tot ce prezint eu s-a intimplat cu adevarat, fiecare fapta

e o nenorocire. M-am distrat si eu insa, intr-o zi, cind emisiunea „Autor necunoscut" era trecuta intr-un ghid tv, iar dedesubt, ca gen al show-ului, era trecut „cooking show". Deci fac ceva deosebit, nu?

Cum se manipuleaza in televiziune?

Asta cu manipularea cred ca a dat-o Dumnezeu tuturor in presa. Venind din presa scrisa ai tendinta de a porni de pe un colt de strada si de a te duce in celalalt cartier, cu scrisul zic, or, aici, vine o tipa, taie si din doua bucati nu mai intelegi nici tu ce ai filmat. Mai stringe, mai scoate, innebunesti!

Dar chestiile astea au legatura cu viata ta de fiecare zi?

Eu fac criminalistica din ’91, cind eram la „Romania libera", si m-am dus in centru sa-mi cumpar o geaca de blugi. Mi-au facut niste tigani chestia cu tira. Tira este un obiect pe care ti-l pun intre tine si obiectele tale si ei te fura. Mi-au facut tira si mi-au luat aparatul de fotografiat. Iures, scandal! Am tipat ca stric vadul si mi-au lasat aparatul pe prag. De atunci mi s-a pus pata. Uite, obiectul meu de observatie e strada. Si nu de putine ori am vazut ce se intimpla. Precum un sacal isi cunoaste jungla, asa si eu. Si cunosc limbajul de grup, cel de trup si cel verbal al hotilor. Uite, intr-o statie de autobuz poti vedea cum actioneaza hotii, dupa miscarile grupului. Le stiu schemele, privirea la semiinaltime, isi incalzesc degetele. Asta m-a invatat cum sa contracarez hotii. Mi s-a intimplat sa fiu intr-un autobuz si am inceput sa-i ginesc pe hoti.