Autoritatile europene au descins la sediile companiilor farmaceutice, JP Morgan isi prezinta rezultatele aflate in linie cu restul Wall Street-ului, preturile la case in Marea Britanie scad, iar landul Renania de Nord Vestfalia vrea banii inapoi de l
Autoritatile europene au descins la sediile companiilor farmaceutice, JP Morgan isi prezinta rezultatele aflate in linie cu restul Wall Street-ului, preturile la case in Marea Britanie scad, iar landul Renania de Nord Vestfalia vrea banii inapoi de la Nokia. Lacrimi, proteste si in general indignare si la Bochum in Germania dupa anuntul facut de Nokia, presa este alaturi de cei din strada si face un compliment mai putin placut Romaniei. Despre ce este vorba, in revista presei internationale de business realizata de The Money Channel. Uniunea Europeana investigheaza industria farmaceutica, este unul dintre principalele titluri din Financial Times. Autoritatile de reglementare europene au descins ieri la sediile celor mai sonore nume din industria farmaceutica. Pfizer, GlaxoSmithKline, AstraZeneca sau Sanofi Aventis se numara printre cei care au confirmat ca sunt obiectul controalelor. Investigatia are la baza suspiciuni potrivit carora companiile farmaceutice au abuzat de drepturile de licenta in cazul mai multor medicamente pentru a mentine preturile ridicate sau au facut intelegeri cu producatorii de medicamente generice in acest sens.

Wall Street Journal informeaza despre scaderea cu 34% a profitului net al JP Morgan pana la 2,97 miliarde de dolari in ultimul trimestru din 2007. Veniturile au crescut cu 7% pana la 17,8 miliarde de dolari. In trimestrul patru, JP Morgan a inregistrat pierderi de 1,3 miliarde de dolari in urma plasamentelor de pe piata ipotecara si ramane cu o expunere de 3 miliarde de dolari,

Din cotidianul The Times aflam ca preturile la case din Marea Britanie inregistreaza cel mai accentuat declin din momentul 1990. Potrivit unui studiu comandat de Institutul Regal al Evaluatorilor, numarul de evaluatori care au raportat preturi in scadere este cu 49,1% mai mare decat in luna precedenta, cind doar 40,6% erau de aceasta parere.

Cotidianul austriac Wirtschaftsblatt ne vorbeste despre planurile de expansiune ale concernului de retail REWE. Cresterile puternice inregistrate in Germania, Austria, Italia si Europa de Est, a determinat nevoia suplimentarii numarului de filiale PennyMarkt, Billa sau Rewe cu peste 2000 de unitati. Cifra de afaceri a gigantului comercial a crescut fata de anul anterior cu 2 miliarde de euro, la 45 de miliarde.

Guvernul francez vrea sa introduca un impozit pe cumpararea de televizioare si calculatoare pentru a finanta televiziunile si pentru a diminua dependenta de publicitate, este subiectul exclusiv al cotidianului Les Echos. Decizia a fost impulsionata de nivelul de 17 miliarde de euro al pietei de aparate pe care se pot viziona filme, monitoare sau televizoare.

Din cotidianul Sueddeutsche Zeitung aflam ca inchiderea fabricii Nokia din Bochum genereaza in continuare reactii de indignare. Landul Renania de Nord Vestfalia intentioneaza sa ceara concernului finlandez restituirea subventiilor de care s-a bucurat in ultimii ani, in valoare de totala de 88 de milioane de euro. Dupa cum am putut afla deja din partea unor oficiali Nokia, majoritatea productiei de la facilitatea din Bochum, urmeaza sa fie relocata in Romania, la fabrica din Jucu, judetul Cluj.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine prezinta in editia de astazi un articol al carui titlu este mai putin onorant pentru noi. Potrivit jurnalistilor germani, Romania este o tara ieftina si corupta. Intreaga presa germana vorbeste astazi despre disperarea care pare ca a pus stapanire pe orasul Bochum dupa anuntul facut de Nokia in legatura cu relocarea productiei in Romania, la fabrica din Jucu. De la momentul aderarii la Uniunea Europeana pe 1 Ianuarie 2007, Romania profita de fondurile importante alocate modernizarii infrastructurii, scrie cotidianul. Multe dintre deciziile de investitii se bazeaza insa in continuare pe nivelul redus al salariilor, cu toate ca nici la capitolul venituri reduse, Romania nu mai este demult prima alegere, observa jurnalistii germani. Romania se confrunta cu abuzul de putere, coruptia, problemele din justitie si administratie. Cotidianul german mai vorbeste despre nivelul de pregatire ridicat al fortei de munca autohtone, in special in ceea ce priveste tinerii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.