Inceputul anului 2008 gaseste autoritatile de la Bucuresti cu un set de restante fata de Uniunea Europeana care, daca nu vor fi rezolvate, vor costa Romania foarte multi bani.

Comisia Europeana este intransigenta in ceea ce priveste reduce
Inceputul anului 2008 gaseste autoritatile de la Bucuresti cu un set de restante fata de Uniunea Europeana care, daca nu vor fi rezolvate, vor costa Romania foarte multi bani.

Comisia Europeana este intransigenta in ceea ce priveste reducerea procentului emisiilor de gaze cu efect de sera. Ieri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu a fost miscat de planul propus de cele 27 de state membre privind gazele cu efect de sera si a refuzat orice fel de compromis in aceasta privinta. Mai multe state membre, printre care si Romania, au depus obiectii impotriva masurilor pe care Comisia Europeana ar fi trebuit sa le publice ieri in legatura cu reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 in 2020 fata de 1990. In acest context, seful Departamentului Afacerilor Europene (DAE), Adrian Ciocanea, a spus ca Romania a dat deja Comisia Europeana in judecata la Tribunalul de Prima Instanta al Curtii Europene de Justitie si ca nu se va renunta la acest demers. Exista insa surse europene care sustin ca celor mai sarace state din UE, respectiv Romania si Bulgaria, li se va permite o libertate mai mare in ceea ce priveste emisiile de gaz pentru a putea recupera intarzierile din dezvoltarea economica. seful DAE socoteste ca pana la confirmarea acestor informatii "mergem pe procedura deja inceputa". Ciocanea sustine ca oricum discutiile de la Comisia Europeana ar fi vizat mai degraba cotele care ar trebui reduse de statele membre dupa 2013, si nu decizia executivului european care prevede reducerea plafonului emisiilor de CO2 cu 20% pentru perioada 2008-2012. In orice caz, pana la aflarea verdictului Tribunalului de Prima Instanta, Romania este obligata sa respecte directiva UE.
Romania ar putea fi buna de plata si in cazul stocurilor speculative de produse alimentare, care inseamna stocuri de zahar, faina si alte produse agroalimentare. Executivul european risca sa respinga argumentul cresterii consumului intern sub umbrela caruia se ascund autoritatile de la Bucuresti. Stocul de zahar si de produse agroalimentare pe care il detinea Romania in momentul aderarii nu trebuia sa depaseasca media europeana din perioada 2003-2005 pentru a nu perturba functionarea pietei unice europene. Mai multe state membre au fost penalizate de Comisia Europeana in 2007 pentru ca nu au informat corect executivul european: Polonia si Cehia cu circa 12 milioane de euro fiecare, iar Estonia cu 6,5 milioane de euro.

TAXA AUTO
O disputa mai veche intre Romania si Comisia Europeana are ca tema taxa auto. Romania va fi sanctionata in cazul in care Guvernul nu raspunde satisfacator si va fi trimisa in fata Curtii Europene de Justitie. Autoritatile de la Bucuresti spera sa aiba, in cursul acestei saptamani, o intalnire cu comisarul european pentru Impozitare si Uniunea Vamala. Dupa discutiile cu oficialii Comisiei Europene, se va stabili nivelul final al acesteia si se va elabora actul normativ. Noile modificari propuse de Guvern prevad ca nivelul taxei pentru masinile Euro 4 noi se mentine, iar pentru cele mai vechi aceasta va fi mai mica cu pana la 90%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.