Reconstructia caselor pentru sinistrati in Rastul Nou, judetul Dolj, i-a adus un dosar penal primarului Iulian Silisteanu, care a fost reclamat ca a intrat abuziv pe terenul mai multor localnici, dar si pentru faptul ca o parte dintre materialele de constructii au disparut.Povestea sinistratilor de la Rast a fost „vedeta"mass-media in cazul inundatiilor din 2006 Dosarul penal al lui Silisteanu nu a fost inca solutionat, primarului, ca ordonator de credite, i se imputa disparitia a 10.000 de metri cubi de balast din cei 20.000 cit trebuiau sa ajunga la Rast. Ancheta, efectuata anul trecut de Politia Municipiului Bailesti, s-a incheiat in luna decembrie. „Politia Bailesti a efectuat ancheta paralel cu angajati ai Corpului de Control al Institutiei Prefectului. Dosarul a fost trimis la finele lui 2007 la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj", a declarat ieri comisarul Ilie Stefan, seful Politiei Bailesti. Edilul-sef al Rastului, Iulian Silisteanu, s-a aparat spunind ca antreprenorul gorjean care livra materialul necesar turnarii fundatiilor a inselat de fapt Primaria Rast cu aproape 10.000 de metri cubi de balast. „Eu le-am spus celor de la minister sa nu le dea banii celor de la firma asta pentru ca ne-au inselat si totusi le-au dat. Pe aia doi amariti care au semnat i-am dat afara. Ii angajasem cu contract de munca pe o perioada scurta, sa pazeasca materialele, si unul dintre ei semna pentru ele cind venea transportul. Cred ca i-au dat bautura ca sa semneze. Acum nu stiu in ce stadiu este ancheta. Nu m-a mai intrebat nimeni despre subiectul asta in ultima vreme. Dar au mai fost si alte pro-bleme cu casele. In august, cind a fost vijelia aia, unora dintre case le-a fost luat acoperisul, pentru ca muncitorii au pus lantetii mai rar decit trebuia, iar invelitoarea au batut-o in cuie in loc sa o prinda in holsuruburi", sustine Silisteanu. Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), cea care a construit 300 de case la Rastul Nou, s-a spalat pe miini, aruncind pisica in curtea primarului Silisteanu. „Eu am platit pe documente care aveau toate stampilele si semnaturile. Nu stiu cum vrea el sa justifice aceasta lipsa, oricum 10.000 mc mi se pare o cantitate prea mare ca sa nu-i fie observata lipsa", a spus, in momentul izbucnirii scandalului, Gheorghe Popescu, directorul ANL.

Problemele din justitie nu sint singurele cu care se confrunta primarul Rastului. „In Rastul Nou nu avem decit sediul Politiei. In rest, nimic. Nu avem scoala, gradinita, sala de sport, dispensar sau biserica. Doar cimitir avem, de putin timp. Oprisem locul mai de mult, dar pentru ca obiceiul spune ca primul inmormintat trebuie sa fie un tinar neinsurat, a trebuit sa treaca ceva timp pina a murit un copilas si l-am inmormint aici. Problema este cu biserica. Daca moare un om, trebuie plimbat sapte km pina la biserica din vechiul Rast pentru slujba, apoi daca trebuie inmormintat in cimiti-rul din Rastul Nou, il mai plimbam inca sapte km", povesteste Silisteanu. Acesta a dezvaluit si cum s-a ajuns ca Rastul Nou sa nu aiba o biserica. „Atunci cind a construit cele 44 de case la Rast, Gigi Becali a vrut sa faca si o biserica. Dar n-a fost de acord parintele Leontin de la noi din sat. A spus ca pe el nu l-a intrebat nimeni. Am inteles ca l-a sunat pe Becali intr-o emisiune, l-a injurat. Pina la urma Becali a renuntat, iar oamenii au inceput sa treaca la baptisti, la penticostali, ca astia si-au facut cite o camaruta aici. Normal ar fi sa avem si aici o biserica, dar ne trebuie vreo 15 miliarde, bani pe care e greu sa-i gasim, desi am fost si la Teofan Savu, mitropoli-tul Olteniei", a dezvaluit edilul-sef al localitatii doljene. Judetul Dolj a fost cel mai afectat de inundatiile din 2006, peste 10.000 de persoane au fost evacuate la acea vreme. Cea mai afectata localitate a fost comuna Rast, de unde autoritatile au evacuat toti locuitorii, aproximativ 3.000. Deversarea fluviului prin digul de la Catane a provocat pagube imense, peste 640 de gospodarii au fost inundate, iar aproximativ 300 de case s-au prabusit in localitatea Rast.

Teapa electorala pentru Becali 800 de case au fost construite in Rast dupa dezastrul din primavara lui 2006. Potrivit primarului Iulian Silisteanu, 300 au fost ridicate de ANL, 453 prin forte proprii, adica folosind materiale de la stat si forta de munca de la oamenii din zona, si 44 au fost construite de Gigi Becali. Gestul latifundiarului din Pipera a trecut aproape neobservat, la alegerile pentru europarlamentari Becali si partidul sau obtinind doar 147 de voturi. In prezent, constructia de case pentru sinistrati s-a sistat in Rast, dupa cum spune Silisteanu: „Mai avem cereri pentru locuinte, dar acestea vin din partea unor oameni nevoiasi, care nu aveau nici inainte de inundatii case sau locuiau in conditii improprii. In schimb, s-au pus pe construit tiganii din sat. Au venit cu banii din Spania, din Italia si nu-i mai beau prin circiuma, ci isi fac vile".

O situatie a localitatilor inundate in 2006, pe www.cotidianul.ro/select