Laptopuri cu ecran e-paper, ochelari de scufundari cu camera de cinci megapixeli sau propria mina pe post de telecomanda pentru televizor – acestea vor fi citeva dintre vedetele tehnologiei din acest an.Cel mai mare televizor HD din lume, unPanasonic de 150 de inci, a atrascuriozitatea vizitatorilor Si in acest an, cea mai cunoscuta expozitie de tehnologie din lume, CES, a adunat in Las Vegas mii de entuziasti din toate colturile lumii, in cautare de senzational si de produse extreme, care vor da tonul electronicelor din urmatorii ani. Marii producatori au venit cu aparate desprinse din viitor, unele trezind admiratia si dorinta publicului, altele smulgind surisuri dispretuitoare. Expertii PC World au trecut in revista produsele care s-au detasat de restul, intr-un sens sau celalalt. Fabric PC de la Fujitsu este un laptop-concept despre care toata lumea spera ca va deveni realitate in curind. Fujitsu spune ca aparatul foloseste, pentru display, o forma de e-paper, ceea ce permite designerilor sa dea laptopului o carcasa externa fina si pliabila si sa-l faca mult mai usor.

Controlul aparatelor prin gesturi, pe care consola Nintendo Wii l-a facut celebru, va deveni, cu siguranta, o parte importanta a electronicelor din urmatorii ani. JVC, spre exemplu, a venit cu un prototip care permite controlarea unui televizor prin pocnit din degete si gesturi, in care mina utilizatorului este, practic, telecomanda. De asemenea, Sony Ericsson Z555 este un telefon mobil care poate fi facut sa „taca" printr-un gest al miinii, gratie unui senzor de miscare.

Iqua Sun a adus la tirg BHS-603, despre care spune ca sint primele casti bluetooth cu alimentare solara. Conform producatorului castile suporta 12 ore de convorbire dupa o incarcare si se vind cu circa 100 de dolari. Voltaic Systems nu s-a lasat mai prejos si a venit cu o geanta pentru laptop numita Generator, care are un panou solar pe lateral. Costa 599 de dolari si poate incarca orice laptop, panoul fiind conectat la o baterie.

Scosche a prezentat un produs bluetooth care functioneaza prin lacasul pentru bricheta din masina. In multe tari este interzis sa conduci un autovehicul cu telefonul mobil la ureche, insa multi soferi spun ca ii deranjeaza castile hands-free. Solutia Scosche face ca apelurile sa poata fi ascultate in difuzoarele masinii, un microfon incorporat preluind vocea soferului.Rama Executive Digital Photo are WiFi si suportafile MP3 si MPEG4, precum si alte sapte formatemedia In acest moment, majoritatea soferilor sint obisnuiti sa li se spuna ce sa faca de catre sistemul GPS din masina lor. Insa cu Nuvi 880 de la Garmin, ei vor fi cei care vorbesc. Un sistem incorporat de recunoastere vocala permite navigarea prin meniul aparatului fara ridicarea unui singur deget de pe volan. Aparatul apare in trimestrul al doilea al acestui an si se va vinde la un pret de aproximativ 1.000 de dolari. Unul dintre cele mai interesante produse de la CES 2008 ramine, cu siguranta, zPersonal de la ZBoost. Daca locuiti intr-o zona in care semnalul telefonului mobil nu este grozav, aparatul, de dimensiunea unui modem pentru cablu, poate fi plasat linga o fereastra si, alimentat cu energie electrica, va repeta si va amplifica semnalul mobilului. Telefonul poate fi folosit pe o raza de un metru si jumatate de acest aparat, care costa 170 de dolari.

Underwater Digital Camera indeplineste atit functia de aparat foto subacvatic, cit si de masca de snorkeling. Aparatul, alimentat de doua baterii AAA, permite scufundarea pina la 30 de metri, concomitent cu realizarea unor fotografii de 5 megapixeli, gratie unui obiectiv asezat deasupra lentilelor (dotate cu o tinta pentru fixarea imaginilor).

TN Gaming a venit cu vesta si casca 3rd Space, destinate impatimitilor jocurilor video. Acestea folosesc mici camere cu aer comprimat pentru a da o descarcare tactila in piept, stomac, spate sau cap atunci cind sinteti impuscat sau lovit intr-un joc video. Unul dintre cele mai „birfite" produse de la aceasta editie a CES este MyVu, o pereche de ochelari care se conecteaza la iPod si permite utilizatorului sa vada un ecran virtual.

Puteti urmari o demonstratie a ceasului cu telefon mobil de la LG pe www.cotidianul.ro/select