Ministerul de Externe roman a expediat note verbale catre Ambasada Ucrainei la Bucuresti, dupa ce presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a semnat un decret pentru transformarea Insulei Serpilor in zona economica speciala. Reprezentantii MAE spun ca
Ministerul de Externe roman a expediat note verbale catre Ambasada Ucrainei la Bucuresti, dupa ce presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a semnat un decret pentru transformarea Insulei Serpilor in zona economica speciala. Reprezentantii MAE spun ca o astfel de masura nu are niciun efect din punct de vedere juridic asupra procesului care este in desfasurare la Haga. Pe teritoriul Insulei Serpilor, care face obiectul unui litigiu intre Romania si Ucraina la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, s-ar putea aplica, potrivit decretului, privilegii fiscale si investitionale. Nu intamplator guvernul de la Kiev a prevazut in bugetul pentru anul acesta fonduri pentru finalizarea lucrarilor de amenajare a zonei porturare de pe Insula serpilor, dar si pentru deschiderea pe insula a unui Muzeu al Naturii.
"Canalul trebuie terminat, in caz contrar el se va colmata. Iar daca nu se iau masuri urgente de intarire a malurilor Insulei serpilor, exista pericolul ca insula sa se rupa in doua", a declarat recent guvernatorul regiunii Odessa, Nikolai Serdiuk. Anul trecut se alocasera circa 50 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii insulei, sferei comunale si a comunicatiilor. In insula au fost infiintate deja un hotel, o banca, un punct postal si unul de reciclare a deseurilor.
Decretul semnat de Iuscenko insarcineaza Guvernul ucrainean sa elaboreze un plan de dezvoltare a infrastructurii si a activitatilor economice pe Insula Serpilor. Documentul mentioneaza si necesitatea exploatarii resurselor de pe platoul continental al Marii Negre.
In decret se mai prevede punerea urgenta in exploatare a complexului de dane portuare pe Insula Serpilor si alimentarea cu energie electrica a satului Belii, recent infiintat. Masurile prevazute in decretul lui Iuscenko au ca scop transformarea Insulei Serpilor in teritoriu locuit cu activitati comerciale proprii.
Multa vreme acest petic de pamant nu prea a interesat pe nimeni, numai ca ultimele cercetari ar arata ca sub insula din mijlocul Marii Negre se afla un important zacamant de titei. Si uite asa, in functie de decizia Curtii de la Haga, se va stabili cum va fi exploatat. Si de cine?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.