Ziarele - monitorizata de Hotnews - aloca spatii ample scandalului provocat de inchiderea fabricii Nokia din orasul german Bochum si mutarea productiei in Ungaria si Romania.  Financial Times il citeaza pe vicepresedintele executiv al companiei,
Ziarele - monitorizata de Hotnews - aloca spatii ample scandalului provocat de inchiderea fabricii Nokia din orasul german Bochum si mutarea productiei in Ungaria si Romania. Financial Times il citeaza pe vicepresedintele executiv al companiei, Veli Sundback, care declara ca "din cauza schimbarii pietelor si exigentelor sporite privind rentabilitatea, fabricatia de celulare din Germania nu mai este fezabila pentru Nokia". El a adaugat ca Nokia a incercat sa reduca suficient de mult costurile pentru a mentine in functiune fabrica, dar nu a reusit. Publicatia noteaza ca inchiderea unitatii Bochum ilustreaza transferul productiei din Europa occidentala in tarile cu costuri mai mici din Europa centrala si estica. Dincolo de granitele Finlandei - unde Nokia fabrica aparate "high-end", compania va produce acum celulare in Europa, in Ungaria si Romania - unde salariile sunt de o zecime sub cele din Germania.

Sindicatele germane au anuntat ca vor contesta decizia de inchidere a fabricii. Oliver Burkhard, seful regional al sindicatului IG Metall din domeniul ingineriei a declarat ca fabrica este inchisa nu pentru ca a inregistrat pierderi, ci pentru ca "nu satisface aviditatea de profituri". Autoritatile au anuntat, totodata, ca vor trage la raspundere Nokia pentru costurile financiare ale programelor de pensionare si cautare de locuri de munca.

Publicatia americana Boston Globe noteaza ca Juergen Ruettgers, guvernatorul landului Renania de Nord - Vestfalia (un influent om politic in Germania) si-a exprimat supararea cu privire la decizia corporatiei Nokia de a inchide o fabrica de productie. El a respins argumentele privind carora costurile ar putea fi prea ridicate si a avertiza ca actiunea ar putea afecta imaginea Nokia in Germania.

"Sunt foarte suparat, mai ales de modul in care s-a intamplat!" a adaugat responsabilul german. "Pur si simplu nu vom accepta acest lucru. Aceasta nu este finalul dezbaterii!", a concluzionat Juergen Ruettgers.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.