Banca Nationala si Ministerul Finantelor au imprumutat de la bancile comerciale de la inceputul anului aproximativ 26 de miliarde de lei, adica aproape 7 miliarde euro. Suma este echivalenta cu totalul investitiilor straine directe estimate pentru 20
Banca Nationala si Ministerul Finantelor au imprumutat de la bancile comerciale de la inceputul anului aproximativ 26 de miliarde de lei, adica aproape 7 miliarde euro. Suma este echivalenta cu totalul investitiilor straine directe estimate pentru 2007. Volumul banilor retrasi de cele doua institutii ilustreaza fermitatea cu care BNR gestioneaza lichiditatea de pe piata monetara.
La sfarsitul lui 2007, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu explica presei ca daca Banca Centrala vrea sa stopeze miscarile cursului spre zone care nu i se par corecte, creeaza "foame de lei". Avertismentele guvernatorului par a se fi concretizat in 2008, cand Banca Nationala si-a asumat o gestionare ferma a lichiditatii.
Banca Centrala si Ministerul Finantelor au scos impreuna de pe piata aproximativ 26 de miliarde de lei, de la inceputul acestui an. BNR a imprumutat de la bancile comerciale 20,8 miliarde de lei, iar Ministerul Economiei si Finantelor peste 5 miliarde de lei.
Majorarea dobanzii de politica monetara la 8% a fortat ambele institutii sa se imprumute la dobanzi apropiate sau egale cu dobanda cheie. Rezultatul sterilizarilor s-a observat cel mai bine in evolutia dobanzilor pentru depozitele overnight, care s-au situat foarte aproape de 8 procente, indicand o lichiditate scazuta pe piata interbancara.

Leul, tinta a speculatorilor internationali?
Deprecierea masiva a leului din ultimele zile pana la cotatii de peste 3,7 lei/euro a fost determinata de atacuri speculative ale unor investitori straini, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Dijmarescu (foto), la seminarul Euromoney, care are loc la Viena. Dijmarescu a spus ca volatilitatea cursului, cauzata de investitori din Statele Unite sau din Londra, va continua pana cand se va ajunge la o rezolvare a problemei lichiditatii globale.
Este pentru prima data cand un inalt oficial al bancii centrale declara in mod deschis cauza acestei deprecieri a monedei nationale. Dijmarescu a tinut, insa, sa avertizeze ca banca centrala va actiona cand si cum va crede de cuviinta pentru a-si atinge tintele propuse, exemplificand cu sterilizarea agresiva din aceasta saptamana, realizata coordonat cu Ministerul Economiei si Finantelor.
Speculatiile valutare impotriva leului sunt o posibilitate reala, data fiind diferenta mare de dobanzi practicate de banci la leu si respectiv dolar sau euro. Dobanda pe care un detinator de capital o primeste daca depune capitalul sau intr-o banca romaneasca timp de un an este de 8 la suta, in timp ce plasarea aceleiasi sume in euro sau in dolari primeste numai 4, respectiv 4,25 la suta. Castigul practic dublu este o tentatie aproape irezistibila chiar in conditiile unei anumite deprecieri a leului, care ar micsora oarecum castigul, prin dubla preschimbare valutara.
Un alt factor care ar putea atrage speculatorii este tendinta de devalorizare ce da semne de accentuare a dolarului in conditiile foarte probabilei recesiuni a economiei americane din acest an. Este un lucru stiut ca majoritatea fondurilor speculative opereaza de regula cu dolari americani, iar piata vest-europeana este influentata de criza bancara din SUA intr-o masura mai mare decat cea romaneasca.
Dijmarescu a mai precizat ca estimeaza o urcare a ratei inflatiei in prima parte a anului 2008 fata de nivelul din decembrie 2007 - de 6,57% - si o coborare a indicelui preturilor de consum in a doua parte pana in limitele intervalului avut in vedere de BNR - de 2,8-4,8%, in conditiile unui an agricol "normal".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.