Papa Benedict al XVI-lea a fost nevoit sa isi anuleze o vizita la prestigioasa universitate Sapienza din Roma, pentru deschiderea anului universitar, in urma protestelor studentilor si a unei parti a corpului didactic fata de atingerea adusa caracter
Papa Benedict al XVI-lea a fost nevoit sa isi anuleze o vizita la prestigioasa universitate Sapienza din Roma, pentru deschiderea anului universitar, in urma protestelor studentilor si a unei parti a corpului didactic fata de atingerea adusa caracterului laic al invatamantului.
In special, studentii si profesorii Universitatii vechi de 705 ani sunt nemultumiti de pozitiile exprimate de Suveranul Pontif fata de judecarea si executia savantului Galileo Galilei. 67 de profesori si studenti ai Academiei, in frunte cu fizicianul Marcello Cini, au semnat un memoriu in care il acuza pe actualul Papa ca a cautionat crima de acum 375 de ani. In 1990, pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger, responsabil cu doctrina oficiala a Sfantului Scaun, afirma, citandu-l pe un filosof austriac, Paul Feyerabend, ca verdictul dat in 1633 impotriva lui Galilei a fost "rational si just". Teza lui Galilei, ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, a fost oficial acceptata de Vatican abia in urma cu 15 ani, in timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea. Profesorul Cini a citat ca "pozitie antistiintifica" a Papei si o interventie a sa din 2006, in care amintea ca teoria "creatiei inteligente" a aparut inaintea teoriei evolutioniste a lui Charles Darwin.
Tezele sustinute acum de Benedict al XVI-lea "sunt o ofensa si o jignire", iar prezenta sa la deschiderea anului universitar ar insemna "incalcarea autonomiei universitare", spun cei 63 de profesori ai Universitatii Sapienza, intr-o scrisoare transmisa rectorului institutiei, Renato Guarini. Acesta nu i-a retras invitatia Papei Benedict, dar Vaticanul si-a schimbat in ultimul moment pozitia, dupa ce sustinuse ca vizita Papei va avea loc in orice conditii. "Papa nu este un inamic al stiintelor, dar in lumina protestelor am decis ca este mai bine sa nu vina la Universtatea Sapienza", se spune in comunicatul de ieri al Sfantului Scaun. Comunicatul precizeaza ca discursul Papei Benedict al XVI-lea a fost doar trimis in forma redactata la Universitate.

Politicienii, socati
Protestele profesorilor au avut ecou printre studentii universitatii Sapienza, care au declansat patru zile de proteste, incepand luni cu proiectia unui film despre viata lui Galilei si continund cu o "cina anticlericala", cu carne de porc si vin. Radio Vatican a condamnat protestul de la Sapienza acuzandu-i pe universitari de un "ton cenzorial". Si clasa politica italiana s-a aratat socata de aceasta indepartare a bisericii din scoala. "Condamnam aceste acte, declaratii ori atitudini, care provoaca tensiuni inacceptabile si creeaza un climat care nu face onoare traditiilor Italiei de civilizatie si tolerata", s-a exprimat premierul Romano Prodi.
Este pentru prima data cand Papa Bendict al XVI-lea isi anuleaza un eveniment din progamul stabilit, de la alegerea sa in 2005. Cei aproape trei ani de pontificat al sau nu au fost feriti de tensiuni si controverse, cea mai grava consumandu-se in septembrie 2006, cand intr-un discurs la universitatea din Regensburg (Germania), Papa a citat o fraza din imparatul bizantin Manuel II Paleologul, in care se facea legatura inte religia islamica si violenta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.