>> Peste 500 de intreprinzatori din judetul Constanta s-au interesat la Oficiul pentru Registrul Comertului in vederea reclasificarii CAEN.

>> Costurile pe care le implica aceasta operatiune se ridica la cateva sute de lei. Biroul de
>> Peste 500 de intreprinzatori din judetul Constanta s-au interesat la Oficiul pentru Registrul Comertului in vederea reclasificarii CAEN.

>> Costurile pe care le implica aceasta operatiune se ridica la cateva sute de lei. Biroul de asistenta din cadrul Oficiului pentru Registrul Comertului Constanta este vizitat zilnic de circa 50 de persoane care cer informatii despre nourile coduri CAEN. "In ciuda acestui fapt, la ghisee nu se creeaza aglomeratie, pentru ca multi vor numai sa se intereseze despre ce este vorba", a precizat Corina Tapu, director executiv ORC Constanta. Aceasta a afirmat ca recodificarea este ceruta de normele europene. Pentru ca procesul sa nu fie foarte costisitor, s-a luat hotararea ca in Monitorul Oficial sa se publice numai o consemnare a modificarii actului constitutiv, fara sa fie nevoie de publicarea in intregime a acestuia, operatiunea care ar fi fost destul de costisitoare, in conditiile in care o pagina de 2.000 de semne costa 100 de lei. Corina Tapu a precizat ca nu exista un termen pentru recodificare. Legea prevede insa obligativitatea depunerii bilanturilor financiar-contabile, semestrial sau anual, iar la acel moment codurile CAEN din actele firmei trebuie sa fie actualizate. "Recomandam ca la prima modificare de orice gen (retragere de asociat, majorare de capital social) sa se faca si recodificarea", a afirmat directorul ORC. Astfel se pot scuti si niste bani, pentru ca taxa de timbru judiciar se va plati o singura data. Corina Tapu a mai spus ca ORC Constanta poate primi actele si prin corespondenta. Procedura este insa mai greoaie, pentru ca, in cazul unor neclaritati, acestea se rezolva tot prin corespondenta. Termenul de preschimbare a codurilor este de sapte zile de la depunerea dosarului. z

costuri
>> Peste 400 de lei

Corina Tapu a precizat ca procesul de recodificare costa in total cateva sute de lei. Pentru hotararea de recodificare se platesc 42 de lei la regim normal si 54,6 lei la urgenta. Intocmirea noului act constitutiv mai scoate din buzunarul patronilor 90 de lei (117 lei la urgenta) pentru societatile cu un singur asociat si 180 de lei (234 lei la urgenta) pentru cele care au intre doi si cinci asociati. La toate acestea se adauga 250 de lei, suma care reprezinta contravaloarea inregistrarii in Registrul Comertului. Aici sunt incluse taxele percepute de ORC, de 90 de lei, taxa judiciara de timbru si publicarea in Monitorul Oficial.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.