Cercetatorii americani au creat, prin modificari genetice, o specie de morcov extrem de bogata in calciu.

Dupa ce au fost colorati in portocaliu de olandezi,morcovii au primit si un supliment de calciude la americani Cei care consuma noua leguma asimileaza cu 41% mai mult calciu decit daca ar minca una normala, precizeaza BBC News. Oamenii de stiinta de la Colegiul de Medicina din Texas au reprogramat o gena a morcovului, facind ca substanta minerala sa poata fi absorbita mai usor de catre oameni. Alergiile tot mai frecvente provocate de produsele lactate, cele mai bogate in calciu, sint principalul motiv pentru care americanii au decis sa mearga pe mina morcovului. De asemenea, multi sint tinuti departe de aceste alimente din cauza grasimilor pe care le contin. In lupta cu pericolul osteoporozei, morcovii cautati la gene par sa fie cea mai revolutionara descoperire. Pina ce morcovii incarcati cu calciu vor fi lansati pe piata mai este ceva timp, asigura insa cercetatorii texani. Inainte de asta, vor trebui sa treaca o serie de teste de siguranta alimentara. ĄCu toate ca noii morcovi au fost cultivati in conditii atent controlate si monitorizate, mai este nevoie de o cercetare ampla inainte ca ei sa fie disponibili pentru consum", declara profesorul Kendal Kirschi, unul dintre participantii la proiect. Cercetatorii spera ca noul tip de morcov va conduce la aparitia unei metode sanatoase prin care oamenii sa-si asigure necesarul zilnic de calciu, un gram in cazul adultilor. Un singur aliment nu va putea sa asigure aceasta cantitate si de aceea vor ca in viitor sa modifice si alte legume in acelasi fel.

Nu este pentru prima oara cind morcovii au fost modificati, chiar daca anterior s-a operat la culoare. Portocaliul este rezultatul unui impuls patriotic al cultivatorilor olandezi din secolul al XVII-lea, care au decis sa inlocuiasca culoarea violet. Morcovul nu este prima leguma transformata genetic pentru a deveni mai sanatoasa. Cercetatorii au mai obtinut cartofi cu mai mult amidon si mai putina apa, care absorb mai putin ulei atunci cind sint prajiti.