Soarta provinciei Kosovo atarna si de rezultatul alegerilor prezindetiale din Serbia, care urmeaza sa aiba loc duminica. Pana la alegeri, nimeni -ma refer aici atat la oficialii Uniunii Europene, cat si la Consiliul de Securitate al ONU - nu a indr

Soarta provinciei Kosovo atarna si de rezultatul alegerilor prezindetiale din Serbia, care urmeaza sa aiba loc duminica. Pana la alegeri, nimeni -ma refer aici atat la oficialii Uniunii Europene, cat si la Consiliul de Securitate al ONU - nu a indraznit sa ia o decizie clara in legatura cu statutul provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza. Tulburarea apelor la Belgrad, in prag de alegeri, nu este dorita de nimeni, mai ales ca speranta comunitatii internationale sta in gasirea unei voci moderate, cu care sa poata negocia viitorul Serbiei.

SOLICITARE. Miercuri, in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, presedintele sarb, Boris Tadici, a cerut respingerea oricarei declaratii unilaterale de independenta din partea populatiei albaneze din Kosovo, in timp ce premierul kosovar a sugerat ca o astfel de decizie nu va intarzia. Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Zalmay Khalilzad, a declarat la incheierea reuniunii de miercuri ca forul decizional al Natiunilor Unite se afla "in continuare in impas" in aceasta problema. Si asta, sa reamintim, pentru ca in cadrul comunitatii internationale nu exista consens: Statele Unite sustin independeta provinciei Kosovo, chiar si declarata unilateral, in timp ce Rusia nu este de acord cu o provincie Kosovo rupta din teritoriul sarb. In interiorul Uniunii Europene, aceleasi retineri. State precum Spania, Grecia, Romania, Slovacia, Cipru s-au pronuntat impotriva declararii unilaterale a independentei, invocand dorinta evitarii crearii unui precedent. In acest context, gasirea unei solutii de compromis la Consiliul de Securitate, unde cele doua mari puteri (SUA si Federatia Rusa) se afla pe pozitii antagoniste, este putin probabila. Doar nu vor face Statele Unite favoruri Rusiei! Si nici invers.

Tadici a reamintit ca rezolutia 1244, adoptata de Consiliul de Securitate in 1999, "garanteaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei", precizeaza AFP, citata de Mediafax. "Din acest motiv fac apel la dumneavoastra sa preveniti incurajarea si adoptarea unui act unilateral in faoarea independentei Kosovo", a declarat acesta. "Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo si isi va pastra integritatea si suveranitatae teritoriala cu toate mijloace democratice, argumentele legale si diplomatice", a declarat Tadici, adaugand ca "Serbia nu va recurge la violenta si razboi".

ALBANEZII, IUTI DE PICIOR. Premierul provinciei Kosovo, Hashim Thaci, care s-a intalnit ulterior cu ambasadorii statelor membre ale Consiliului de Securitate, a declarat la incheierea reuniunii ca liderii albanezi din Kosovo urmeaza sa "adopte o decizie foarte rapid", promitand ca o eventuala independenta va garanta "sanse egale tuturor cetatenilor". Thaci a precizat ca el si Tadici si-au strans mana "in calitate de lideri a doua state independente" si a asigurat ca provincia Kosovo "va construi relatii bune cu Serbia". "Trebuie sa depunem toate eforturile posibile pentru a solutiona neintelegerile si confictele in aceasta zona a Europei in mod pasnic si doar prin intermediul acordurilor, si nu prin actiuni unilaterale", a avertizat Tadici, care a facut aceste declaratii in cursul unei dezbateri consacrate activitatii depuse de MINUK, misiunea ONU din Kosovo.

TADICI CREDE IN AUTONOMIE. El a facut apel la reluarea eforturilor pentru identificarea "unei solutii acceptabile reciproc cu scopul de a asigura (...) in confirmitate cu rezolutia 1244, un Guvern in majoritate autonom care va garanta toate drepturile albanezilor din Kosovo". "O astfel de solutie este posibila si realizabila", a declarat Tadici, asigurand ca Belgradul "nu va recurge la violenta si la razboi".

El a salutat angajamentul asumat de Hashim Thaci de a "reprezenta toate comunitatile din Kosovo" si a avertizat Serbia in privinta eventualelor presiuni economice exercitate asupra provinciei Kosovo.

SERBIA SI OPTIUNILE EI. Temator de serviciu, ambasadorul american la ONU a facut apel la Belgrad sa nu permita ca problema statului provinciei Kosovo sa "afecteze negativ relatiile pe termen lung dintre Serbia, Europa si Statele Unite" si a apreciat ca solutia pentru Balcani este "integrarea in institutiile europene extinse, mai ales in UE". Mai vechea amenintare voalata a europenilor si a americanilor la adresa sarbilor, adica.

RUSIA SUSTINE SERBIA. La randul sau, Rusia, care nu are nici un motiv sa cedeze in fata presiunilor "taberei adverse”, ceea ce s-ar traduce prin slabiciune, isi sustine in continuare aliatul, Serbia. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a afirmat ca eventualul stat Kosovo nu va deveni niciodata membru al Natiunilor Unite sau al altei organizatii internationale, daca provincia separatista isi va declara unilateral independenta, relateaza Reuters, preluata de Mediafax. In calitate de membru cu drept de veto al Consiliului de Securitate al ONU, care va trebui sa aprobe apartenenta Kosovo la aceasta organizatie, Moscova va putea sa blocheze orice cerere a Pristinei de a adera la ONU.

Cele doua milioane de albanezi din provincia sarba isi vor declara probabil independenta dupa alegerile prezidentiale din Serbia care se vor desfasura la sfarsitul acestei saptamani.

MAI CAUTATI SOLUTII! Ciurkin si Tadici au cerut Consiliului de Securitate sa continue eforturile de a gasi o solutie pentru problema Kosovo acceptabila atat pentru Belgrad cat si pentru Pristina, dar oficialii sunt de parere ca timpul pentru asemenea discutii a expirat. Diplomatii occidentali afirma ca Rusia a impiedicat Consiliul sa adopte o rezolutie care ar fi putut deschide calea catre independenta Kosovo. Ciurkin a subliniat insa ca Moscova nu se simte raspunzatoare pentu acest impas si ca spera ca ideea unei "foi de parcurs" care sa rezolve acesta problema sa fie luata in considerare de catre ONU.

FAPTUL IMPLINIT. Potrivit diplomatilor, Statele Unite si majoritatea statelor membre UE vor recunoaste independenta Kosovo imediat dupa ce aceasta va deveni un stat suveran.

Pe masura ce rolul ONU in problema Kosovo se restrange, Uniunea Europeana intentioneaza sa preia de la ONU responsabilitatile privind politia si justitia, in timp ce trupele NATO vor continua sa mentina ordinea intr-un Kosovo independent. Joachim Ruecker, seful administratiei ONU in Kosovo, a declarat ca provincia se poate administra singura. "Institutiile Kosovo sunt pregatite pentru urmatoarea etapa. Daca toate partile au bunavointa, cred ca putem indeplini acest obiectiv", a precizat el.

PREGATIRI. Pentru a nu fi prinsi pe picior gresit, sarbii au adoptat un plan de actiune in eventualitatea proclamarii independentei provinciei Kosovo, Belgradul avertizand ca ar putea intrerupe relatiile diplomatice cu tarile care vor recunoaste independeta. Guvernul nu a oferit detalii in legatura cu planul respectiv, dar surse oficiale, citate de AFP, au dezvaluit ca intreruperea relatiilor ar fi o optiune. De altfel, in decembrie, Parlamentul sarb a adoptat o rezolutie care stipuleaza ca Serbia "va revizui relatiile cu tarile care vor recunoaste independenta Kosovo”.

PE OCOLITE. Purtatoare de manusi, statele europene s-au decis sa nu aprobe, inainte de luna februarie, desfasurarea misiunii menite sa ajute provincia sarba Kosovo sa paseasca pe calea independentei. Evident, din acelasi motiv: sa nu influenteze alegerile prezidentiale din Serbia.

Reamintim ca liderii europeni au anuntat, la summitul european din decembrie, ca intentioneaza sa trimita o importanta misiune de politie si justitie in Kosovo, formata din circa 1.800 de persoane, pentru a asista declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, pe care o considera inevitabila.

Aceasta misiune trebuie aprobata in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Externe. Urmatoarea reuniune va avea loc la 28 ianuarie, intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor sarbe, prevazute pentru 20 ianuarie si 3 februarie. O noua reuniune a ministrilor va avea loc la 18 februarie. Uniunea Europeana, care spera intr-o realegere a presedintelui proeuropean Boris Tadici, nu vrea sa se concentreze prea mult pe independenta Kosovo inainte de alegeri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.