Doar 16% dintre investitori se bazeaza in principal pe sfatul brokerului atunci cind iau o anumita decizie de tranzactionare.

Potrivit unui sondaj realizat la finalul anului trecut de Prognosis.ro-Capital Market Research, compania care realizeaza cercetari asupra pietei de capital din Romania, profilul investitorului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) conturat in urma analizei datelor demografice ale participantilor la proiect, este: barbat, tinar (26-35 de ani), absolvent de studii superioare, cu venituri mai mari decit media. Ponderea femeilor participante este destul de scazuta la BVB, sub 15%. In plus, studiul releva faptul ca aproape un sfert dintre respondenti au inceput sa investeasca la BVB in 2007, confirmind estimarile legate de interesul in crestere de care s-a bucurat Bursa de Valori Bucuresti anul trecut.

Doar 16% dintre investitori se bazeaza in principal pe sfatul brokerului atunci cind iau o anumita decizie de tranzactionare - fie ca este vorba despre cumparare sau despre vinzare. Peste 70% dintre jucatori iau deciziile de tranzactionare in principal in urma analizei proprii a cotatiilor actiunilor si a rezultatelor financiare ale emitentilor. Acestia se informeaza singuri despre oportunitatile din piata si aproape 40% dintre ei folosesc in aceeasi masura atit analiza tehnica, cit si pe cea fundamentala. Aproximativ o treime dintre investitori folosesc preponderent analiza fundamentala, in timp ce 20% sint atasati in principal de analiza tehnica.

In ceea ce priveste societatile listate, studiul arata ca, pe parcursul anului 2007, Banca Transilvania (TLV) si Broker Cluj (BRK) au fost un exemplu pentru transparenta si pentru modul de comunicare a informatiilor catre presa si catre investitorii minoritari. Cea mai defectuoasa comunicare (lipsa de transparenta, informatii transmise cu intirziere, lipsa de reactie la zvonuri nefondate etc.) in 2007 au avut-o Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), Oltchim (OLT) si SIF Transilvania. La intrebarea ĄCare dintre societatile listate la BVB, prin masurile luate in anul 2007, considerati ca a adus cele mai semnificative beneficii investitorilor minoritari", cei mai multi investitori au declarat ca echipa Broker Cluj (BRK) le-a adus cele mai importante be-neficii prin masurile luate in 2007. Urmeaza echipele de conducere si actionarul majoritar ale SIF 3, Albalact (ALBZ), Prospectiuni (PRSN) si Banca Transilvania (TLV).

In cursul anului 2007, aproximativ jumatate dintre investitorii de pe piata de la Bucuresti au avut un randament mai mare de 30%. Mai mult de jumatate dintre ei au declarat ca in cursul anului 2008 vor investi si mai multi bani pe Bursa de Valori Bucuresti. O treime dintre respondenti sustin ca vor mentine constanta valoarea investitiilor si aproximativ 10% dintre ei isi vor reduce valoarea investitiilor.

In ceea ce priveste evolutia indicilor BVB, majoritatea investitorilor erau optimisti, peste doua treimi dintre acestia asteptindu-se la cresteri intre 10 si 30% in cazul indicelui BET. Asteptarile in ceea ce priveste indicele BET-FI sint mai ridicate, studiul relevind faptul ca aproximativ o treime dintre respondenti prognozeaza cresteri intre 30 si 50% ale indicelui BET-FI pina la sfirsitul anului 2008. O viziune negativa pe acesti indici au aproximativ 7% dintre investitori, ei asteptindu-se la scaderi ale valorilor indicilor pina la sfirsitul anului 2008.

Despre bursa terenurilor din Romania cititi pe www.cotidianul.ro/select