Ancheta in cazul „Valerica Ionita“ a fost facuta praf de militieni. Acestia nu au facut minime cercetari cu privire la autorii furtului de la silozul Budesti. Nici macar faptul ca suspectul era handicapat neuromotor nu i-a facut sa se in
Ancheta in cazul „Valerica Ionita“ a fost facuta praf de militieni. Acestia nu au facut minime cercetari cu privire la autorii furtului de la silozul Budesti. Nici macar faptul ca suspectul era handicapat neuromotor nu i-a facut sa se indoiasca cu privire la capacitatea acestuia sa care un sac de grau si, mai mult, sa fuga de la locul faptei. Referatul de terminare a urmaririi penale a fost semnat de locotenent- colonelul Ion Corciu. Acesta este tatal comisarului sef Eugen Corciu, fost adjunct al Inspectoratului General al Politiei Romane si actual adjunct al sefului DGIPI, fosta „Doi si'un sfert“.

Urmarind firul anchetei desfasurate in anul 1987, scoasa zilele trecute pe tapet in batalia pentru fotoliul de ministru al justitiei, reiese clar ca lucratorii de militie au rasolit investigatiile respective.

Un furt comun
Pe scurt, militienii din Budesti (judetul Calarasi), aflati in patrulare, au surprins in noaptea de 31 august 1987 doi indivizi care „trageau un carucior de aragaz in care aveau doi saci de iuta si o saltea, pline cu grau“. Prinsi asupra faptului, cei doi (Ion Tu dorache si Vasile Mihai) au recunoscut ca sustrasesera graul din silozul aflat in localitate. Cu aceeasi ocazie, militienii au vazut in apropiere patru siluete care la aparitia „organelor“ au rupt-o la fuga, abandonand alti patru saci cu grau. Cei doi hoti prinsi de militieni i-au „varsat“ organelor de militie pe cei patru necunoscuti: Alexandru Paraschiv, Valerica Ionita, Andrei Nacu si Stefan Tudorache. Astfel a intrat in istoria bataliilor politice din Romania numele Valerica Ionita, turnat de doi hoti de grau mai inceti de picior. Militienii aveau cazul in mana, aveau corpul delict, aveau declaratiile a doi dintre faptuitori, ancheta privind furtul din avutul „obstesc“ era ca si facuta, ramanand doar de audiat cei patru fugari. La scurta vreme, militienii il gasesc si pe Alexandru Paraschiv, care recunoaste fapta si-i nominalizeaza pe ceilalti trei tovarasi de furt. Prin urmare, lucratorii postului de militie din localitatea Budesti (initial doar plutonierul Vasile Dascalu) s-au deplasat la domiciliile celor trei pentru a-i audia. Dascalu a consemnat in procesul-verbal intocmit cu acest prilej faptul ca „ajungand la domiciliu (acestora - n.r.), din discutiile purtate cu parintii, rezulta ca sunt plecati de doua zile de acasa si nu stiu unde se afla in prezent. Cei mai sus mentionati au comis un furt in paguba avutului obstesc si in prezent se sustrag de la urmarirea penala si nu a fi cercetati“ (formularea apartine militianului). Ulterior, militienii au mers din nou la domiciliul celor trei, inclusiv la cel al lui Valerica Ionita, cu acelasi rezultat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.