>> Investitori din Ungaria si Austria
s-au aratat interesati de cultivarea plantei in Timis

>> Iarba asiatica este folosita pentru obtinerea de biomasa si, respectiv, de energie nepoluanta

>> Subprefectul de Timis, Zoltan
>> Investitori din Ungaria si Austria
s-au aratat interesati de cultivarea plantei in Timis

>> Iarba asiatica este folosita pentru obtinerea de biomasa si, respectiv, de energie nepoluanta

>> Subprefectul de Timis, Zoltan Marossy, sustine ca investitorii straini nu au prezentat oferte concrete


Doi investitori din Austria si Ungaria sunt interesati sa furnizeze, in Timis, bioenergie brichetata, o alternativa la incalzirea centralizata. Acest sistem ar avantaja, pe viitor, judetele din zona de vest, Timis, Arad, Bihor, Satu Mare, unde suprafata padurilor este redusa. Subprefectul Zoltan Marossy a explicat ca este vorba despre cultivarea unei ierbi asiatice, apoi compactarea ei, prin brichetare, cu scopul de a obtine biomasa, utilizata ulterior pentru producerea de energie inepuizabila si nepoluanta pentru incalzire.
"Tipurile de biocombustibil sunt foarte variate si se refera, in principal, fie la refolosirea lemnului, a rumegusului, fie la utilizarea biogazului, fie utilizarea celei mai noi tehnologii de cultivare a ierbii asiatice cu putere energetica foarte mare", a spus Marossy.
Din iarba asiatica, ce ar putea fi plantata cu costuri mici pe sutele de hectare necultivate din Timis, se poate obtine combustibil solid si ieftin, prin producerea de brichete din iarba, gaz, biogaz, celuloza pentru industria hartiei, fibre industriale laminate si fibre textile, furaje. Planta poate fi si o sursa de bioameliorare a solurilor.
Pana acum, in judetul Timis si-au prezentat interesul mai multi investitori straini, cei italieni preferand producerea energiei folosind rumegusul. Italienii au cercetat zona de nord-vest a judetului, la Nadrag, fara sa puna bazele unei afaceri concrete.
Investitorii austrieci si ungari s-au axat pe metoda bioenergiei brichetate, respectiv utilizarea ierbii asiatice.
"I-am rugat sa ne prezinte un proiect cu adresabilitate clara, in care sa fie inclus si producatorul de utilaje brichetate si de cazane pentru ardere, pentru a avea un sistem cap-coada. Asa am putea face o evaluare completa a costurilor", a subliniat Marossy.
Folosirea energiei produse prin aceasta metoda este mult mai rentabila la nivelul localitatilor mai mici, iar pentru orasele mari in intreprinderi, scoli sau spitale. Sistemul pe baza de energii bio ar putea fi implementat in cartiere sau complexe de doua - trei blocuri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.