Guvernul a propus bugetarilor o crestere salariala de 5% in aprilie, respectiv de 6% in luna octombrie, pe care sindicatele o considera insa inacceptabila, deoarece nu acopera inflatia prognozata pentru 2008, informeaza NewsIn. Salariul mediu al celor 1,39 milioane de angajati din sectorul bugetar va creste in acest an cu circa 11%, majorare care presupune o suma mai mare alocata de la buget fata de anul trecut de 1,3 miliarde lei, fondul total de salarii urmand sa urce la 27,75 miliarde de lei.
Potrivit unui comunicat al sindicatelor, Biroul Executiv al Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX a avut ieri dimineata o intalnire cu reprezentantii Guvernului pentru a discuta pe baza proiectului legii salarizarii si a cresterilor salariale ce vor fi acordate in anul 2008.
La intalnire, Guvernul a inaintat sindicalistilor o propunere privind acordarea unei cresteri salariale de 5% in luna aprilie si 6% in luna octombrie, insa fara a prezenta o oferta ferma in ceea ce priveste cresterile salariale care se vor acorda in acest an. Potrivit Aliantei Sed Lex, cresterile salariale propuse vizeaza toate categoriile de personal bugetar, si anume functionarii publici, profesorii si personalul din sanatate.
Sindicatele mai informeaza ca reprezentantii Guvernului si-au exprimat disponibilitatea de a rediscuta grilele de salarizare, avand in vedere numeroasele sesizari ale Aliantei Sed Lex cu privire la marirea decalajelor dintre valorile minime si maxime, in cazul adoptarii formei actuale a proiectului legii salarizarii. Sindicatele bugetarilor au amenintat ca vor declansa actiuni de protest, daca nu vor obtine majorarile salariale solicitate. In timp ce personalul sanitar ameninta ca va intra in greva saptamana viitoare daca nu va obtine o majorare de minimum 12% si alte drepturi specifice, sindicalistii din invatamant au spus ca mai asteapta o intalnire cu ministrii Muncii si Finantelor, care va avea loc saptamana viitoare, pentru a lua o decizie referitoare la actiunile de protest.