Administratiile locale pierd veniturile percepute din tranzactiile imobiliare.

Primarii protesteaza pentru ca Guvernul a decis ca in acest an intregul impozit pe tranzactiile imobiliare sa fie virat integral la bugetul de stat. Pina acum, 50% din aceasta taxa se ducea la bugetul local, 40% la bugetul mare, iar 10% in bugetul Agentiei Nationale de Cadastru.

Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a trimis o adresa, in calitate de presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania, catre ministerele de resort prin care a cerut eliminarea acestei prevederi din noul Cod fiscal. Pina si primarii PNL recunosc ca noua prevedere nu este conforma cu principiile descentralizarii. „Prevederea din Codul fiscal prin care primariile pierd aceasta sursa de finantare la bugetul local reprezinta o anomalie, o nedreptate care trebuie urgent corectata de Guvern", a declarat Andrei Chiliman, secretarul general al Asociatiei Municipiilor si primar al sectorului 1.

Cel mai afectat pare sa fie primarul din Voluntari, Florentin Pandele, care administreaza una dintre cele mai scumpe zone din apropierea Bucurestiului, Pipera. Pandele a precizat ca in localitatea pe care o conduce, la nivelul anului 2007, s-au incasat la bugetul local aproximativ 3,4 milioane de euro, reprezentind cota din impozitele pe tranzactii de proprietati imobiliare, aceasta suma constituind 13,3% din veniturile proprii pe care le-a realizat orasul Voluntari la bugetul local.