"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" nu a fost inclus de membrii Academiei americane de film pe lista lunga a nominalizarilor la Oscarul pentru film strain. Dupa ce a obtinut, la Cannes, trofeul cel mare, filmul lui Cristian Mungiu a primit in ultimele lu
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" nu a fost inclus de membrii Academiei americane de film pe lista lunga a nominalizarilor la Oscarul pentru film strain. Dupa ce a obtinut, la Cannes, trofeul cel mare, filmul lui Cristian Mungiu a primit in ultimele luni alte 14 premii internationale si a fost prima pelicula romaneasca nominalizata la Globurile de Aur. Totusi, Academia americana de film a ales sa-l lase deoparte in cursa pentru unul dintre cele mai ravnite premii din lumea cinematografiei, Oscarul pentru cel mai bun film intr-o alta limba decat engleza. Absenta de pe lista nominalizarilor (din care un comitet format din membri ai Academiei americane de film va alege cele cinci filme finaliste, ce vor fi anuntate pe 22 ianuarie) a filmului lui Mungiu a starnit proteste in Statele Unite, cunoscutul critic de film de la LA Weekly, Scott Foundas, aratandu-si indignarea, intr-un articol din editia din 15 ianuarie, publicat sub titlul "Cum spui <<Scandalul Oscarurilor>> in limba romana?". Scott Foundas este unul dintre cei mai importanti critici de film ai tinerei generatii, iar articolul lui este, deocamdata, cel mai vast dintr-o serie de reactii ale colegilor sai la comunicatul de presa al Academiei americane de film.
"O zi care va ramane in istoria premiilor Academiei drept infama", titra in editia din 15 ianuarie LA Weekly, sub semnatura lui Scott Foundas, in legatura cu absenta de pe lista nominalizarilor la Oscar pentru film strain a peliculei romanesti "4,3,2". Scott Foundas este criticul care a introdus filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" in cadrul ceremoniei decernarii premiilor Asociatiei Criticilor de Film din Los Angeles, ce a avut loc pe 12 ianuarie, criticii din Los Angeles considerandu-l "Cel mai bun film strain al anului". La aceeasi ceremonie, Vlad Ivanov a primit distinctia "Cel mai bun actor intr-un rol secundar". Articolul contine un impresionant istoric al adeziunii fara rezerve a criticilor din SUA fata de filmul lui Mungiu si un rechizitoriu extrem de aspru la adresa a ceea ce el numeste "o zi infama in istoria Academiei de film", deoarece filmul strain cel mai apreciat al anului, "4,3,2", nu se afla pe lista lor de nominalizari. Cele noua filme selectionate sunt: "The Counterfeiters" (Stefan Ruzowitzky, Austria), "The Year My Parents Went on Vacation" (Cao Hamburger, Brazilia), "Days of Darkness" (Denys Arcand, Canada), "Beaufort" (Joseph Cedar, Israel), "The Unknown" (Giuseppe Tornatore, Italia), "Mongol" (Sergei Bodrov, Kazahstan), "Katyn" (Andrzej Wajda, Polonia), "12" (Nikita Mihalkov, Rusia), "The Trap" (Srdjan Golubovic, Serbia).
Dezamagit, dar intr-o companie placuta
Intr-un comunicat dat publicitatii ieri, regizorul Cristian Mungiu, aflat la Tokyo in turneul de promovare a filmului, s-a declarat dezamagit de faptul ca "4,3,2" nu a fost selectionat intre filmele care continua cursa pentru Oscar: "Sunt dezamagit, desigur, ca <<4 luni, 3 saptamani si 2 zile>> nu a fost selectionat intre filmele care continua cursa pentru Oscar in principal pentru faptul ca primirea grozava din presa americana crease aceasta asteptare. Daca parcurgem insa lista filmelor retinute fata de cea a filmelor neretinute, constatam ca suntem intr-o companie foarte placuta si ca votantii pentru Oscarurile americane pentru film strain pur si simplu prefera un alt tip de cinema". Mungiu a mai aratat cu acest prilej ca premiile si distinctiile au rostul lor in promovarea filmelor, dar ca "e bine sa ne amintim in ocazii precum cea de azi ca reusita unui film consta in emotia pe care o resimt spectatorii privindu-l, mai mult decat in onorurile publice pe care se intampla sa le colectioneze sau nu".
Nici in Romania reactiile regizorilor, ale producatorilor si ale criticilor de film nu au intarziat sa apara. Oscarul este un business, motiv pentru care nu ii surprinde faptul ca 4,3,2", de Cristian Mungiu, nu se afla printre nominalizatii la "film strain". Regizorul Corneliu Porumboiu amintea, pentru Mediafax, faptul ca "4,3,2" a luat Palme d'Or, iar acest premiu este mai importat decat o nominalizare la Oscar, filmul fiind unul "greu" din punct de vedere artistic. Tudor Giurgiu, organizator al celui mai cunoscut festival de film din Romania, TIFF, are o parere asemanatoare, apreciind, totusi, ca fiind "o rusine" faptul ca "4,3,2" nu a intrat in competitia pentru Oscar. "Mi se pare o rusine pe de o parte, pe de alta parte mi se pare ca e cumva normal, tinand cont de bugetele care se pun la bataie, pentru promovarea filmului in America.", iar regizorul Radu Muntean se declara "surprins" ca filmul nu a fost nominalizat, insa atrage atentia ca Oscarul este "business si politica". Producatorul filmului lui Mungiu, Dan Burlacu, apreciaza, de asemenea ca "4,3,2" a pierdut "o batalie comerciala, nu una artistica", iar criticii de film Tudor Caranfil si Cristina Corciovescu spun ca era normal ca filmul sa nu fie nominalizat, intrucat este unul "european", "romanesc" si, pe de alta parte, deciziile criticilor americani nu coincid cu cele ale membrilor Academiei americane de film.
Academia lui Mihalkov
Nikita Mihalkov, unul dintre cei noua regizori ale caror filme au fost nominalizate la Oscarul pentru film strain si, de asemenea, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati regizori contemporani din Rusia, a anuntat, in cadrul primei editii a Kustendorf Film Festival, ca intentioneaza sa deschida, la Moscova, o academie destinata absolventilor scolilor de film, care sa se axeze in principal pe arta si intelect, si nu pe opere comerciale. "Filmele rusesti contemporane sunt precum mancarea de tip fast food - ieftine, rapide, dar fara gust", a precizat Nikita Mihalkov, care a deschis festivalul cu proiectia celui mai recent film al sau, "12", (acelasi care e si pe lista pentru Oscar), un remake al lungmetrajului "12 oameni furiosi", de Sidney Lumet (1957).
In cadrul festivalului fondat de Emir Kusturica si care promoveaza dezvoltarea unei noi generatii de creatori de film, printr-un concurs dedicat studentilor, va fi prezentata o retrospectiva a filmului rus, cuprinzand lungmetraje de Mihalkov (care are si o retrospectiva proprie), Andrei Tarkovski si Andrei Koncealovski. La aceasta prima editie a Kustendorf Film Festival (14-21 ianuarie), Romania este reprezentata de filmele "California Dreamin' (Nesfarsit)", in regia lui Cristian Nemescu, si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu.
Lungmetraje pentru Gopo
Cea de-a doua editie a Galei Premiilor Gopo - eveniment dedicat industriei de film din Romania -, organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, cu sprijinul Babel Communication si al Centrului National al Cinematografiei, va avea loc pe 3 martie. Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu si vor fi anuntate cu o luna inaintea festivitatii. Cu toate acestea, lungmetrajele care vor intra in competitie au fost anuntate de catre organizatori. Acestea sunt: "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", regia Cristian Mungiu; "Ticalosii", regia Serban Marinescu; "California Dreamin' (nesfarsit)", regia Cristian Nemescu; "Dupa ea", regia Cristina Ionescu; "Logodnicii din America", regia Nicolae Margineanu si "Ingerul necesar", regia Gheorghe Preda.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.