Presedintele rus, Vladimir Putin, se afla de astazi la Sofia pentru o vizita de doua zile. Pretextul este inaugurarea "Anului Rusiei" in Bulgaria, dar adevaratul motiv il constituie semnarea unor contracte in domeniile energiei nucleare si retelelor
Presedintele rus, Vladimir Putin, se afla de astazi la Sofia pentru o vizita de doua zile. Pretextul este inaugurarea "Anului Rusiei" in Bulgaria, dar adevaratul motiv il constituie semnarea unor contracte in domeniile energiei nucleare si retelelor de transport al petrolului si gazului care ar putea "ingropa" definitiv proiectul european al gazoductului NABUCCO si ar consfinti dependenta totala a Europei de gazul rusesc.

Pe vremea comunismului, Todor Jivkov propunea ca Bulgaria sa devina a 16-a republica unionala a URSS. Astazi, Bulgaria este membra NATO si UE, dar este total dependenta de Rusia din punct de vedere energetic. Sofia este pe cale sa deschida calea unui blitzkrieg al Gazpromului in Balcani care va consolida dominatia energetica a Rusiei in Europa si va acorda Moscovei un rol strategic de prim-plan in regiune. Autoritatile bulgare au mobilizat 3000 de forte de ordine, au plasat lunetisti pe acoperisurile cladirilor si au raportat cu mandrie ca "nici pasarea-n zbor" nu va trece neverificata prin cele doua zone de securitate ale Sofiei.
Energie nucleara:
Centrala de la Belene
Rusia si Bulgaria vor semna un acord in valoare de 4 miliarde de euro pentru constructia centralei nucleare de la Belene (in apropiere de Plevna, langa granita cu Romania). Constructia va incepe in a doua jumatate a acestui an, cele doua reactoare urmand sa devina operationale pana in 2014. Principalul constructor este compania rusa Atomstroyexport, controlata de gigantul energetic Gazprom, cu doi subcontractori, Areva din Franta si Siemens din Germania. Potrivit directorului centralei de la Belene, Iordan Gheorghiev, noile reactoare ale centralei de la Belene respecta standardele de securitate ale Uniunii Europene, spre deosebire de cele ale vechii centrale de la Kozlodui, dintre care doua au fost inchise definitiv, iar la celelalte doua au fost inchise de urgenta de doua ori in ultimele sase luni, informeaza International Herald Tribune. Centrala de la Kozlodui, ale carei reactoare sunt de acelasi tip cu cele de la Cernobal, va fi inchisa definitiv. Compania nationala de electricitate, NEK, intentioneaza sa vanda 49% din centrala de la Belene, printre cei interesati aflandu-se companii din Belgia, Italia, Germania si Cehia.

Petrol: Burgas-Alexandroupolis
Maine, Rusia, Grecia si Bulgaria semneaza un acord tripartit de transport al petrolului rus de la Marea Neagra la Marea Egee prin oleoductul Burgas-Alexandroupolis, a anuntat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov. Conducta va avea o lungime de 279 kilometri si o capacitate de pana la 35 milioane de tone de titei pe an. In consortiul ruso-bulgaro-elen, partea rusa, dominata de Gazprom, detine 51% din actiuni, in vreme ce partile bulgara si greaca cate 24,5%. Oleoductul costa un miliard de dolari si este un competitor direct al proiectului oleoductului paneuropean Constanta-Trieste.

Gaze naturale:
South Stream
Misiunea principala a lui Putin la Sofia va fi sa convinga autoritatile bulgare sa participe la proiectul South Stream de constructie a unei conducte de gaz. Constructia conductei South Stream a fost convenita de Vladimir Putin si Silvio Berlusconi si este un proiect comun Gazprom si ENI, care au semnat un memorandum in acest sens. Gazul rusesc ar urma sa fie transportat din Rusia in Bulgaria, unde se bifurca. O ramura se va indrepta spre Grecia si Italia, iar cealalta spre Serbia, Ungaria si Austria. In felul acesta Rusia ar reusi sa evite propria dependenta de rutele de transport prin Turcia si sa dea o lovitura mortala proiectului Nabucco, promovat de Uniunea Europeana, care ar trebui sa aduca gazul din zona Marii Caspice prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, ocolind Rusia. South Stream va avea o lungime de 900 kilometri si va costa 110 miliarde de euro.
Potrivit lui Plamen Plantev, director al Institutului pentru Studii Internationale si de Securitate din Sofia, Bulgaria se afla intr-o situatie delicata: "Pe de o parte, daca guvernul accepta acordul cu Gazprom, atunci Bulgaria va deveni o tara de tranzit importanta, ceea ce va fi foarte profitabil. Pe de alta parte, Bugaria va deveni inca si mai dependenta energetic de Rusia". Mai multe formatiuni politice de centru-dreapta si organizatii de opozitie au anuntat ca vor organiza proteste impotriva acestor contracte pe le considera acorduri "pentru dependenta totala a Bulgariei de Rusia" sau "calul troian al oligarhiei ruse" in UE. Acordul Sofiei pentru participarea la proiectul South Stream este esential si pentru cealalta mutare pe care Putin va incerca sa o forteze vineri: achizitionarea pe nimic a companiei nationale sarbe de catre Gazprom.

TRANZACTIE
>> Petrol contra Kosovo
Gazprom a oferit 400 milioane de euro pentru 51% din compania nationala de petrol a Serbiei (NIS) si 500 de milioane in investitii, in conditiile in care aceasta valoreaza cel putin doua miliarde. Potrivit ministrului economiei si privatizarii, Mladjan Dinkici, oferta rusilor este "umilitoare". Dar premierul Voislav Kostunita, care se intalneste maine la Sofia cu Putin, este convins ca, daca ii va oferi Rusiei pe mai nimic compania nationala de petrol, atunci Rusia va sprijini mai mult in relatia cu Occidentul in problema Kosovo. La randul sau, favoritul la prezidentialele de duminica, Tomislav Nikolici, doreste sa mearga chiar mai departe si sa instaleze baze militare rusesti pe teritoriul Serbiei. De partea cealalta, Gazprom ar avea la dispozitie un cap de pod ferm spre Occident. Conditia ca South Stream sa traverseze Serbia face parte din pretentiile
sarbilor pentru NIS, ceea ce ar fi ultimul cui in sicriul proiectului Nabucco.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.