La doar cateva zile dupa decretarea de sanctiuni impotriva centrului cultural britanic, oficialii moscoviti nu s-au sfiit sa recurga la intimidarea angajatilor British Council. Activitatea filialei din Sankt Petersburg a fost paralizata, ieri, dupa r
La doar cateva zile dupa decretarea de sanctiuni impotriva centrului cultural britanic, oficialii moscoviti nu s-au sfiit sa recurga la intimidarea angajatilor British Council. Activitatea filialei din Sankt Petersburg a fost paralizata, ieri, dupa retinerea, pentru scurt timp, a directorului Stephen Kinnock si convocarea personalului local la discutii pe tema "jocurilor provocatoare" ale Marii Britanii. "Serviciul Federal de Securitate doreste sa clarifice, pentru angajatii rusi ai British Council, situatia acestei organizatii, precum si pozitia Rusiei cu privire la filialele regionale ale acesteia", a anuntat biroul de presa al FSB, potrivit Kommersant. Gestul Moscovei nu a ramas fara ecou la Londra, ambasadorul rus in Marea Britanie, Iuri Fedotov, fiind invitat la sediul MAE britanic pentru a explica situatia. Ministrul de Externe britanic, David Miliband, a intervenit, la randul sau, calificand drept "inacceptabila" atitudinea autoritatilor ruse. Moscova a decis inchiderea birourilor British Council la sfarsitul anului trecut, motivand ca activitatea acestora nu a fost reglementata prin parafarea unui acord ruso-britanic in acest sens. Episodul British Council intervine in contextul unei tensionari acute a relatiilor ruso-britanice in ultima vreme, pe fondul refuzului Moscovei de a-l extrada, anul trecut, pe fostul agent KGB, Andrei Lugovoi, suspectat de Londra ca ar fi fost implicat in asasinarea, prin iradiere, a fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko, soldat cu expulzarea unor diplomati de catre cele doua state. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.