Un membru al partidului lui Jorg Haider atrage minia islamistilor, care ameninta cu atentate.

Ministerul de Externe de la Viena a alertat ambasadele Austriei din tarile musulmane, dupa ce un politician al Partidului Libertatii, de extrema dreapta, a facut mai multe afirmatii dure la adresa Islamului si a profetului Mahomed.

Aflata in cursa electorala pentru un post in consiliul local din Graz, Susanne Winter a declarat duminica faptul ca profetul Mahomed a scris versetele Coranului in timpul unor crize de epilepsie si ca a „molestat" copii, o aluzie la faptul ca profetul s-a casatorit cu o fetita de sase ani. „Islamul este un sistem de dominatie si este timpul sa-l aruncam acolo de unde a venit, dincolo de Mediterana", a spus Winter, adaugind ca „un tsunami al imigratiei musulmane" va face ca Austria sa devina o tara pe jumatate islamica in numai 30 de ani.

La scurt timp, Frontul Islamic Media a trimis mai multor publicatii o scrisoare de amenintare cu moartea adresata nationalistei austriece. La fel, un clip postat pe YouTube infatiseaza atentatele de la 11 septembrie 2001, insotite de explicatia: „Uite, Susanne, asa ceva s-ar putea intimpla si tarii tale, iar tu esti responsabila!". Un purtator de cuvint al Ministerului de Interne austriac a precizat ca „amenintarile sint luate in serios", iar Susannei Winter i-au fost oferite masuri de protectie.

Procurorii austrieci au lansat o ancheta pentru a stabili daca declaratiile politicianului constituie incitare la ura rasiala, caz in care Winter este pasibila de o pedeapsa de pina la doi ani de inchisoare. Winter nu a renuntat la ofensiva antiislamica si a precizat, intr-un interviu acordat luni, ca „in lumea islamica pedofilia este foarte raspindita". „Nu dorim nici pedofili austrieci, nici musulmani. Nu am incitat la ura si nici nu am adus ofense unei comunitati religioase", a declarat aceasta.

Comunitatea musulmana din Austria a facut un apel la calm si a cerut musulmanilor sa nu se lase provocati de „politicieni de a treia clasa". „Amenintarile la adresa Islamului au atins un nivel care iti intoarce stomacul pe dos", a declarat totusi un purtator de cuvint al comunitatii musulmane, care nu a exclus posibilitatea unor proteste violente. Principalele partide politice austriece s-au distantat de remarcele lui Winter. „Este o incredibila incalcare a legii, pe care toti politicienii democrati trebuie sa o condamne puternic", a spus purtatorul de cuvint al Partidului Popular, de guvernamint.

Fostul lider al Partidului Libertatii, extremistul Jorg Haider, a lansat si el remarce antiislamice in timpul campaniei electorale din 2006. „Din fericire, inca va mai pot spune «Dumnezeu sa va binecuvinteze», si nu «Allah este atotputernic»", a declarat el.