Aproximativ 43.000 de oameni au depus plangeri impotriva producatorului de medicamente Merck & Co, din cauza problemelor de sanatate provocate de analgezicul Vioxx, informeaza Bloomberg. Platile posibile in astfel de plangeri se ridica la valoare
Aproximativ 43.000 de oameni au depus plangeri impotriva producatorului de medicamente Merck & Co, din cauza problemelor de sanatate provocate de analgezicul Vioxx, informeaza Bloomberg. Platile posibile in astfel de plangeri se ridica la valoarea de 4,85 miliarde de dolari. Aproape doua treimi dintr-un numar total de 60.800 de persoane au depus plangerile pana la termenul limita de marti pentru a primi plati compensatorii pentru problemele de sanatate cauzate de produsul Merck, a declarat purtatorul de cuvant al companiei farmaceutice Merck, Kent Jarrell.
Merck si avocatii reclamantilor au negociat initial un acord prin care sa se rezolve un numar estimativ de 26.500 de plangeri depuse de consumatorii medicamentului Vioxx conform carora produsul le-a afectat inima, inainte de retragerea de pe piata din 2004. Merck a cheltuit 1,2 miliarde de dolari in procese inainte de a ajunge la un acord, castigand 11 din 16 cazuri care au mers in completul de judecata.
T.M. Kara, un fost salariat bugetar care a folosit medicamentul, a declarat ca este nemultumit de suma de aproximativ 220.000 de dolari obtinuta sub acord si obiecteaza cerintelor avocatilor de a renunta la plangeri. Compania Merck si avocatii implicati in procese au ajuns la un acord in valoare de 4 miliarde de dolari pentru cazuri de atac de cord si 850 milioane de dolari pentru plangeri pentru infarct. Sub acordul semnat, reclamantii trebuie sa fie supusi unui sistem de trei teste pentru a evalua daca starea clientilor a fost cauzata de medicament. Acestia trebuie sa dovedeasca ca au avut un atac de cord sau infarct, ca si-au administrat cel putin 30 de pastile Vioxx si ca au continuat sa utilizeze medicamentul 14 de zile dupa atac.
Acordul Vioxx a urmat celor 11 luni de negocieri secrete cu magistratul Eldon Fallon din New Orleans si judecatori din New Jersey, California si Texas. In timpul discutiilor, avocatii s-au intalnit de peste 24 de ori cu judecatorii in orase ca New Orleans, Washington, Atlanta si Memphis. Merck este a treia cea mai mare companie producatoare de medicamente din SUA, dupa Pfizer si Johnson & Johnson.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.