CSM are astazi sansa de a intra in Cartea Recordurilor prin cea mai aberanta decizie din istoria institutiei.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), organism creat cu scopul de a apara independenta institutiei, se pregateste sa comita o gafa monumentala. Consiliul va lua astazi in discutie propunerea inspectiei judiciare de aparare a „reputatiei profesionale a tuturor judecatorilor si procurorilor" din Romania, propunere formulata dupa ce judecatorul clujean Cristi Danilet, fost consilier la Ministerul Justitiei in mandatul Monicai Macovei, a descris sistemul coruptiei din instante in cadrul unui seminar organizat de Liga Apararii Drepturilor Omului in statiunea montana Baisoara. Danilet nu a dat nici un nume, dar, cu toate acestea, zeci de judecatori din cadrul Curtii de Apel Cluj au sesizat CSM pentru a le fi aparata reputatia, iar Consiliul, in loc sa arunce la cos bizara cerere, i-a trimis judecatorului inspectia judiciara, sa-l ia la interogatoriu. Inspectia a sesizat Comisia de Disciplina a CSM, care l-ar putea sanctiona pe Danilet pentru faptul ca a indraznit sa-si exercite libertatea de exprimare garantata de Constitutie.

Premiera nu consta in decizia de aparare a reputatiei unor magistrati. CSM emite adesea astfel de decizii, in cazul in care un judecator sau un procuror este atacat pe nedrept in presa. Insa pina acum nu s-a gindit nimeni la posibilitatea apararii reputatiei unei intregi categorii profesionale. In traducere libera, CSM va decide ca nu exista coruptie in sistemul judiciar romanesc si ca oricine indrazneste sa afirme altceva este pasibil sa fie condamnat pentru infractiunea de incalcare a „omertei". In aceasta logica, ne putem lesne imagina cum Asociatia Zidarilor din Romania ar putea decide ca e ilegal sa afirmi ca vreun membru al breslei ar face pereti strimbi.

Decizia inspectiei CSM este cu atit mai aberanta cu cit Danilet si-a exemplificat analiza fenomenului coruptiei din justitie cu cazuri concrete, descrise printre altele chiar in documente ale Consiliului, de magistrati arestati sau chiar condamnati pentru luare de mita. Va decide Consiliul ca aceste cazuri pur si simplu nu au existat? In opinia mea, CSM, prin decizia de a-l hartui pe vocalul judecator Danilet, stirbeste si mai mult, daca mai era cazul, reputatia magistratilor. In fapt, CSM nu incearca decit sa previna un fenomen periculos: posibilitatea ca tot mai multi magistrati integri sa incalce „omerta" si sa denunte putreziciunea sistemului.